ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους νέους άνδρες να νικήσουν την κατάθλιψη

14 Μαΐου 2022, 08:00

images

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο κι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία, την κύρια αιτία θανάτου στους νεαρούς ενήλικες. Η τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διάρκειας 12 εβδομάδων, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Bayes, υποψήφια διδάκτορας στο UTS Faculty of Health, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της επίδρασης μιας μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε νεαρούς άνδρες (ηλικίας 18-25 ετών).

''Υποδεικνύει ότι οι γιατροί και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραπομπής νεαρών ανδρών με κατάθλιψη σε διατροφολόγο ή διαιτολόγο, ως σημαντικό συστατικό για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης'' αναφέρει.

Η μελέτη συμβάλλει στο αναδυόμενο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής, που στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση που μπορούν να έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικά πρότυπα στην ψυχική υγεία. Η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν πλούσια σε πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

''Η πρωταρχική εστίαση ήταν στην αύξηση της ποιότητας της διατροφής με φρέσκα τρόφιμα, ολικής αλέσεως με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης fast food, ζάχαρης και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος...

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιστημονικά πιστεύουμε ότι το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση. Για παράδειγμα, περίπου το 90% της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που μας βοηθά να νιώθουμε χαρούμενοι, παράγεται στο έντερό μας από τα μικρόβια του εντέρου μας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Για να έχουμε ευεργετικά μικρόβια, πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά''.

Επιπλέον, περίπου το 30% των καταθλιπτικών ασθενών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις τυπικές θεραπείες για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, όπως η θεραπεία γνωσιακής συμπεριφοράς και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

''Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα και πολλοί ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν τη δίαιτα μόλις τελείωσε η μελέτη, κάτι που δείχνει πόσο αποτελεσματική, ανεκτή και άξια ήταν η παρέμβαση'', κατέληξε η Bayes.


Σχετικά Άρθρα