ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λήψη φαρμάκων για τη ΔΕΠΥ δεν αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών

29 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι στους οποίους συνταγογραφούνται φάρμακα για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας) δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν στα ναρκωτικά αργότερα στη ζωή τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 579 παιδιά με ΔΕΠΥ που συμμετείχαν σε διαχρονική έρευνα που άρχισε να εντοπίζει συμμετέχοντες στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Δρ Michael Reardon (MD), παιδονευρολόγος με Pediatrix Specialty Care of Austin, λέει ότι, στην πράξη, οι επαγγελματίες γνωρίζουν πολύ καλά τους εθισμούς όταν πρόκειται για νέους με ΔΕΠΥ.

«Από την άποψη της Ψυχιατρικής, της ψυχικής υγείας και της Παιδικής Νευρολογίας, η ΔΕΠΥ αυξάνει τον κίνδυνο πειραματισμού με καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβληματικής χρήσης ουσιών και η ΔΕΠΥ που δεν αντιμετωπίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται σωστά, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων χρήσης ουσιών», είπε ο Reardon. «Ενώ, η ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζεται και αντιμετωπίζεται σωστά, μειώνει αυτόν τον κίνδυνο».

«Αυτή η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία ότι η διεγερτική θεραπεία συσχετίστηκε με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο μετέπειτα συχνής χρήσης αλκοόλ, μαριχουάνας, καπνίσματος τσιγάρου ή άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται για εφήβους και νεαρούς ενήλικες με παιδική ΔΕΠΥ», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Δρ. Brooke Molina (PhD), καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ήταν μία από τους συγγραφείς αυτής της μελέτης. Λέει ότι, ιδανικά, τα ευρήματα της ομάδας της θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των κλινικών γιατρών, των γονέων και των ασθενών.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εάν, έχουμε ένα παιδί για το οποίο σκεφτόμαστε να συνταγογραφήσουμε διεγερτικά φάρμακα, δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου για διαταραχή χρήσης ουσιών αργότερα από αυτό το φάρμακο», είπε η ίδια. 

«Ωστόσο, εάν έχετε έναν έφηβο ή νεαρό ενήλικα που έρχεται στο γραφείο, ας αυξήσουμε λίγο την παρακολούθηση και την προσεκτική διαχείριση, ας δώσουμε λίγη επιπλέον προσοχή στο εάν αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και δεν μοιράζονται, πωλούνται ή ανταλλάσσονται σε άλλα άτομα για γνωστική βελτίωση ή ψυχαγωγική χρήση».



Σχετικά Άρθρα