ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κραυγή μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του στρες της πανδημίας

22 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Πολλοί γονείς είναι κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι με την πανδημία του COVID-19, μετά από δύο χρόνια απομόνωσης, με τα παιδιά να έχουν γίνει πιο νευρικά και ανήσυχα. Δύο ομάδες μητέρων στη Μασαχουσέτη και το Νιου Τζέρσεϊ διοργάνωσαν συγκέντρωση για να «ουρλιάξουν» την απογοήτευσή τους μέσα σε άδεια πάρκινγκ και χωράφια... Ορκίζονται δε ότι ένιωσαν πολύ καλύτερα!

«Η κραυγή είναι ένας φυσικός και διαισθητικός τρόπος για να απελευθερώσει το σώμα σας συναισθήματα, π.χ. θυμό/οργή. Φέρνει το νευρικό σας σύστημα στα άκρα και πραγματικά δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ξεφύγετε από εκεί, παρά με μια απόκριση χαλάρωσης» , είπε στο Healthline η Sarah Harmon, θεραπεύτρια από τη Μασαχουσέτη και ιδρύτρια του The School of MOM.

Η Harmon συγκέντρωσε τις μητέρες κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας και τις ώθησε να ουρλιάξουν, προκειμένου να εκτονωθούν. Είπε ότι οι συνεδρίες επέτρεψαν στις μητέρες να εκτονώσουν την οργή που τους προκαλεί η πανδημία και να δεθούν μεταξύ τους.

«Ένα άλλο θεραπευτικό μέρος της κραυγής είναι η συνιστώσα της κοινότητας», προσέθεσε η Harmon. «Είναι τόσο επιβεβαιωτικό και θεραπευτικό να βρίσκεσαι με ανθρώπους με ένα κοινό συναίσθημα με άλλους που έχουν βιώσει αυτό που έχεις, και να σου δίνεται η πλήρης ελευθερία να νιώσεις και να εκφράσεις αυτό που έχεις μέσα σου».

Η θεραπεία βασίστηκε στο «The Primal Scream», ένα βιβλίο του Arthur Janov, ενός Αμερικανού ψυχοθεραπευτή που υποστήριξε ότι η νεύρωση προκαλείται από τον καταπιεσμένο πόνο του παιδικού τραύματος. Είπε ότι ο πόνος θα μπορούσε να απελευθερωθεί μέσω μιας βασικής εμπειρίας και αντίδρασης στα συναισθήματα: Της κραυγής.

«Η βασική αρχή πίσω από τη θεραπεία κραυγών είναι η απελευθέρωση ενδορφινών, χημικών ουσιών που απελευθερώνονται από το σώμα και μειώνουν το στρες», είπε η Evona L. Smith, γιατρός στη Λουιζιάνα που έχει γράψει βιβλία τα οποία προορίζονται να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Με απλά λόγια, οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που παράγουν ένα θετικό συναίσθημα στο σώμα», είπε η Smith στο Healthline. 


Σχετικά Άρθρα