ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κηπουρική βοηθάει στη διατήρηση καλύτερης ψυχικής υγείας

12 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Εάν νιώθετε άγχος ή θλίψη, νέα έρευνα δείχνει ότι το να ασχοληθείτε με την κηπουρική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φροντίδα των φυτών μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για την ψυχική υγεία, ακόμη κι αν η ενασχόληση αυτή είναι ερασιτεχνική. Η δραστηριότητα συνδέθηκε με μειωμένο στρες, άγχος και κατάθλιψη σε υγιείς γυναίκες που παρακολουθούσαν μαθήματα κηπουρικής δύο φορές την εβδομάδα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που έχουν υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή αντιμετωπίζουν προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Charles Guy, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Κηπουρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να βιώσουν μια ώθηση στην ψυχική ευεξία μέσω της κηπουρικής».

Η μελέτη, που διεξήχθη από μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών και δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό PLOS ONE, περιελάμβανε 32 γυναίκες ηλικίας 26 έως 49 ετών. Όλες ήταν υγιείς, πράγμα που σήμαινε ότι δεν είχαν χρόνιες παθήσεις, δεν έκαναν χρήση ναρκωτικών, δεν κάπνιζαν και δεν τους συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για το άγχος ή την κατάθλιψη. Οι μισές από τις γυναίκες παρακολούθησαν μαθήματα κηπουρικής, ενώ οι άλλες μισές παρακολουθούσαν μαθήματα τέχνης.

"Τόσο η κηπουρική όσο και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μάθηση, προγραμματισμό, δημιουργικότητα και σωματική κίνηση, και χρησιμοποιούνται και τα δύο θεραπευτικά σε ιατρικά περιβάλλοντα. Αυτό τις κάνει πιο συγκρίσιμες, επιστημονικά μιλώντας, από την κηπουρική και το μπόουλινγκ ή την κηπουρική και την ανάγνωση, για παράδειγμα" εξηγεί ο Guy.

Στις συνεδρίες κηπουρικής, οι συμμετέχουσες στη μελέτη έμαθαν πώς να σπέρνουν σπόρους, να μεταφυτεύουν διαφορετικά είδη φυτών και να συγκομίζουν και να δοκιμάζουν βρώσιμα φυτά, ενώ οι συμμετέχουσες που πήγαν σε μαθήματα τέχνης έμαθαν χαρακτική, χαρτοποιία, σχέδιο και κολάζ.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια σειρά από τεστ που μέτρησαν το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και τη διάθεσή τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, ενώ οι ομάδες κηπουρικής και τέχνης παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στην ψυχική υγεία με την πάροδο του χρόνου, οι συμμετέχουσες στην κηπουρική ανέφεραν ελαφρώς λιγότερο άγχος από αυτές των τεχνών.

«Μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα για το πώς η κηπουρική συσχετίζεται με αλλαγές στην ψυχική υγεία», είπε ο Guy. "Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα δείχνει υπόσχεση για την ψυχική ευεξία, τα φυτά στην υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια υγεία. Θα ήταν υπέροχο να δούμε άλλους ερευνητές να χρησιμοποιούν την εργασία μας ως βάση για τέτοιου είδους μελέτες."



Σχετικά Άρθρα