ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κετογονική δίαιτα βελτιώνει σοβαρές ψυχικές ασθένειες

03 Απριλίου 2024, 10:00

images

Για άτομα που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, η τυπική θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα, μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Ενώ αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη ρύθμιση της χημείας του εγκεφάλου, συχνά προκαλούν μεταβολικές παρενέργειες, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία, οι οποίες μπορεί να ωθήσουν τους ασθενείς να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα. Τώρα, μία πιλοτική μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Stanford Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια κετογονική δίαιτα όχι μόνο αποκαθιστά τη μεταβολική υγεία σε αυτούς τους ασθενείς καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, αλλά βελτιώνει περαιτέρω την ψυχιατρική τους υγεία. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Psychiatry Research, υποδηλώνουν ότι μια διατροφική παρέμβαση μπορεί να είναι ένα ισχυρό βοήθημα στη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.

Στην 4μηνη δοκιμή, η ομάδα της Shebani Sethi, MD, αναπληρώτριας καθηγήτριας ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών και πρώτης συγγραφέα της νέας εργασίας, παρακολούθησε 21 ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, έπαιρναν αντιψυχωσικά φάρμακα και είχαν μεταβολική ανωμαλία - όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερτριγλυκεριδαιμία, δυσλιπιδαιμία ή μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα, με περίπου 10% των θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και 60% από λίπος. Δεν τους ζητήθηκε να μετρούν τις θερμίδες που προσλάμβαναν.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε το κατά πόσο οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα μέσω εβδομαδιαίων μετρήσεων των επιπέδων κετονών στο αίμα. (Οι κετόνες είναι οξέα που παράγονται όταν το σώμα διασπά το λίπος -αντί για γλυκόζη- για ενέργεια.) Μέχρι το τέλος της δοκιμής, 14 ασθενείς τήρησαν πλήρως τη διατροφή, 6 την τήρησαν κατά το ήμισυ και μόνο 1 δεν την ακολούθησε καθόλου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ποικίλες ψυχιατρικές και μεταβολικές αξιολογήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής.

Πριν από τη δοκιμή, το 29% των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο ορίστηκε ότι είχε τουλάχιστον 3 από τις 5 ακόλουθες καταστάσεις: κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Μετά από 4 μήνες τήρησης της κετογονικής δίαιτας, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν το 10% του σωματικού τους βάρους, μείωσαν την περίμετρο της μέσης τους κατά 11% και είχε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, τριγλυκερίδια, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα ψυχιατρικά οφέλη ήταν επίσης εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες σημείωσαν βελτίωση κατά 31% στην ψυχική τους υγεία, με τα ¾ της ομάδας να παρουσιάζουν κλινικά σημαντική βελτίωση. Συνολικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

«Οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στην ενέργειά τους, τον ύπνο, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής τους», είπε η Sethi. «Αισθάνονται πιο υγιείς και αισιόδοξοι».

Σχετικά Άρθρα