ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατάθλιψη βλάπτει άμεσα την καρδιακή υγεία

29 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Οι καρδιακές παθήσεις και οι κατάθλιψη συνδέονται άμεσα σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 4.000 άνθρωποι οι οποίοι εξετάστηκαν για κατάθλιψη μέσω ενός βασικού ερωτηματολογίου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκε επίσης το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Όπως φάνηκε εκ πρώτης, οι άνθρωποι με συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης ήταν 3,1 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία συγκριτικά με τους ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη. Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από ήπια ως μέτρια κατάθλιψη είχαν 1,4 περισσότερες πιθανότητες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Brent Medoof τόνισε ότι η μελέτη δείχνει μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη χειρότερη καρδιακή υγεία, παρόλο που δεν μπορεί να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση.

«Είτε επειδή πάσχουν από κατάθλιψη είτε επειδή δεν θέλουν να μετακινηθούν, είτε επειδή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους ή είναι ανίκανοι να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, εμείς πρέπει να το ελέγξουμε σε περαιτέρω μελέτη», ανέφερε ο Δρ Medoff από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Η έρευνα πάντως υποδεικνύει ότι 15%-30% των ανθρώπων με καρδιαγγειακές παθήσεις πάσχουν από κατάθλιψη, ποσοστό δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο από τον γενικό πληθυσμό. Και οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σύνδεση είναι πιθανότατα συμπεριφορική, καθώς οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι λιγότερο δραστήριοι και να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο η κατάθλιψη μπορεί να έχει και σωματική επίδραση, καθώς επηρεάζει το νευρικό σύστημα με τρόπους που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, έχει συνδεθεί με τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με διάφορες ασθένειες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η καλύτερη διαχείριση της κατάθλιψης από τους επαγγελματίες υγείας, με αμερικανική έκθεση του 2016 να συστήνει τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για κατάθλιψη, με έμφαση στους πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις. Και σημειώνουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παρακολουθούν τα προειδοποιητικά της κατάθλιψης συμπτώματα στον εαυτό τους και στους αγαπημένους τους και να απευθύνονται στους ειδικούς για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Σχετικά Άρθρα