ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση τηγανητών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους

02 Μαΐου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να μάς επηρεάσουν όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Πιο συγκεκριμένα, νέα μελέτη που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Σεντ Λούις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον συνδέει τη διατροφή με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης τηγανητών φαγητών – ιδιαίτερα τηγανητών πατατών – με αυξημένα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης.

Η μελέτη παρακολούθησε 140.728 άτομα και αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών ενέχει 12% και 7% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών «σχετίζεται έντονα» με υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης λόγω μιας μολυσματικής ουσίας στα τηγανητά τρόφιμα που είναι γνωστή ως ακρυλαμίδιο. Αυτή η ουσία, όπως αποδείχθηκε, πυροδοτεί νευροφλεγμονή και διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων, που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία.

Αν και αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους λάτρεις των τηγανητών φαγητών, μπορούν να είναι ζωτικής σημασίας. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώμε, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες διαταραχές της διάθεσης.

«Η σύνδεση μεταξύ φαγητού και διάθεσης είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι αναφέρεται μερικές φορές. Ωστόσο, υπάρχουν σίγουρα διατροφικά μοτίβα που φαίνεται να είναι προστατευτικά», λέει η Rohini Bajekal, διατροφολόγος και επαγγελματίας της ιατρικής στον τρόπο ζωής στην Plant Based Health Professionals.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συμφωνούν με αυτό που περιμέναμε να δούμε και αποτελούν περαιτέρω επιβεβαίωση δεκαετιών ερευνών που δείχνουν ότι τα τηγανητά και ανθυγιεινά τρόφιμα στην τυπική δυτική διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο κοινών χρόνιων ασθενειών και παθήσεων ψυχικής υγείας», εξηγεί η ίδια.

Ένας από τους λόγους που τα τηγανητά τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης είναι ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, η οποία σχετίζεται με αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η Meghan Hilbert, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching, επικαλείται μια μελέτη του 2017 που ονομάζεται SMILES Trial, η οποία σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας βελτιώθηκαν σημαντικά όταν μια ομάδα ελέγχου ακολούθησε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα για 12 εβδομάδες.

Η σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης τηγανητών και της ψυχικής υγείας είναι σίγουρα περίπλοκη και περίπλοκη. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η μείωση της πρόσληψης τηγανητών είναι μια σοφή και υγιεινή επιλογή.


Σχετικά Άρθρα