ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καραντίνα και η πανδημία δεν επιδείνωσαν όλα τα ελαττώματά μας

21 Ιουλίου 2021, 10:00

images

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo που έκαναν δημοσίευση στην επιστημονική πλατφόρμα PLOS ONE, αναφέρουν ποιες κακές συνήθειες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και ποιες -παραδόξως- δεν παρουσίασαν επιδείνωση...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη από τη Διεθνή Πρωτοβουλία για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (International Tobacco Control -ITC- Project), το lockdown δεν οδήγησε σε αύξηση του καπνίσματος όπως συμβαίνει συνήθως με καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αύξηση του άγχους.

Τα επιστημονικά ευρήματα προκαλούν εντύπωση στους ειδικούς, αφού η πανδημία και οι εγκλεισμοί δημιούργησαν πολλά άλλα προβλήματα... Αύξησαν την μυωπία στα παιδιά λόγω της συνεχούς χρήσης υπολογιστών, επιδείνωσαν τις διατροφικές διαταραχές και την κατάθλιψη, ενώ σε κάποιους δημιούργησαν αντικοινωνικές συμπεριφορές...

Οι καπνιστές και οι ατμιστές δεν άλλαξαν πάντως τις συνήθειές τους ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο. Οι μισοί περίπου  από τους 6.870 καπνιστές και ατμιστές από οικονομικά ισχυρές χώρες -Αυστραλία, Καναδάς, Αγγλία, ΗΠΑ- που μετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι σκέφτηκαν να προσπαθήσουν να το διακόψουν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Απρίλιο με Ιούνιο 2020.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο φόβος μήπως το κάπνισμα επιδεινώνει την αναπνευστική λειτουργία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το άτομο περισσότερο από τον κορωνοϊό, μάλλον λειτούργησε θετικά, ειδικά σε όσους δεν είναι φανατικοί καπνιστές.

Σχετικά Άρθρα