ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H καλοσύνη οδηγεί σε μακροζωία

14 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Το να είμαστε καλοί κι ευγενικοί με τους άλλους, όχι μόνο βοηθά αυτούς να αισθάνονται καλύτερα, αλλά μπορεί επίσης να τονώσει τη δική μας υγεία και ευτυχία καθώς μειώνεται ο κίνδυνος για γνωστική εξασθένηση και αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής μας. 

Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων, λένε οι ειδικοί, επειδή η καλοσύνη συμβάλλει στην αίσθηση της ζωής σε κοινότητα και του ανήκειν. Και αυτό είναι ένας βασικός παράγοντας για την υγεία και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ακολουθούν τα οφέλη της καλοσύνης στην υγεία κι ευεξία.

Χαμηλή πίεση αίματος

Μια μελέτη ζήτησε από μια ομάδα υπερτασικών ατόμων να ξοδέψουν 40 δολάρια για τον εαυτό τους, ενώ σε μια άλλη ομάδα ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση είπαν να ξοδέψουν τα ίδια χρήματα για άλλους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι ξόδεψαν τα χρήματα σε άλλους, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στο τέλος της μελέτης. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη ήταν τόσο μεγάλα, όσο αυτά από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Μείωση του πόνου

Το να είμαστε καλοί με τους γύρω μας, φαίνεται να μειώνει τον πόνο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι θα δωρίσουν χρήματα για να βοηθήσουν ορφανά, ήταν λιγότερο ευαίσθητοι σε ηλεκτροσόκ από εκείνους που αρνήθηκαν να δώσουν. Επιπλέον, όσο πιο χρήσιμη πίστευαν ότι θα ήταν η δωρεά τους, τόσο λιγότερο πόνο ένιωθαν.

Ευτυχία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να είστε ευγενικοί μπορεί να τονώσει τη ψυχολογία σας σε μόλις τρεις ημέρες. Η μελέτη όρισε τους ανθρώπους σε τρεις ομάδες: η πρώτη ομάδα έπρεπε να κάνει μια πράξη καλοσύνης κάθε μέρα, η δεύτερη ομάδα δοκίμασε μια νέα δραστηριότητα και η τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα. Οι ομάδες που ήταν ευγενικές και έκαναν νέα πράγματα αισθάνθηκαν πολύ πιο ευτυχισμένοι. Μάλιστα, οι ερευνητές Sonja Lyubomirsky και Kennon Sheldon διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν διάφορες πράξεις καλοσύνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας , παρουσίασαν μεγαλύτερες αυξήσεις στην ευτυχία από εκείνους που έκαναν την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά.

Το Ίδρυμα Random Acts of Kindness, το οποίο προωθεί την καλοσύνη όλο το χρόνο, έχει λίστες με ιδέες για ευγενικές πράξεις, ταξινομημένες ανάλογα με το εάν απευθύνονται σε εργασιακό χώρο, κοινότητα, περιβάλλον, ζώα, ξένους, παιδιά, ηλικιωμένους και άλλα.

«Κάνετε τον κόσμο καλύτερο», υποστηρίζει το ίδρυμα. Αλλά μην ξεχνάτε: Κάθε πράξη καλοσύνης προς τους άλλους, είναι επίσης ένα δώρο στον εαυτό σας.


Σχετικά Άρθρα