ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καλή ψυχολογία προϋποθέτει καλές ...αποφάσεις

26 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Η σωματική άσκηση, ο περισσότερος χρόνος με τους ανθρώπους που αγαπάμε, οι καλές μας προθέσεις και η αγάπη για όλα τα πλάσματα μπορούν να κρατήσουν μακριά μας από εμάς την κατάθλιψη...

Η καθιστική ζωή είναι το αντιστρόφως ανάλογο της ευεξίας και της καλής ψυχολογίας. Το κολύμπι, ο χορός, το περπάτημα και το τρέξιμο στη φύση, το γυμναστήριο, το Pilates και η γιόγκα αποτελούν λύσεις όχι μόνο για τα σωματικά αλλά και για τα ψυχολογικά μας προβλήματα.

Οι έρευνες στην ευτυχία αποκαλύπτουν ότι τα οφέλη από την άσκηση είναι μεγαλύτερα, όταν η ένταση είναι μέτρια προς υψηλή αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς.

Πρόσφατη έρευνα για την ευτυχία αναφέρει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι σημαντικές για τη συνολική ευεξία και ικανοποίηση από τη ζωή. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι στρεφόμαστε  προς τους φίλους και τους συγγενείς κυρίως όταν είμαστε δυστυχείς αναζητώντας παρηγοριά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε την τάση να αναζητούμε υποστήριξη για να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, ενώ όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι ανοιγόμαστε έξω από τον περίγυρό μας.

Η Lowri Dowthwaite-Walsh υποστηρίζει ότι πρέπει να εξασκούμαστε και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι έχουμε. Η ίδια μας θυμίζει ότι οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι η θετική διάθεση και η αισιόδοξη ματιά, αποτελούν ανάχωμα στα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνουν την ευτυχία.

Ένα απλό κόλπο που συστήνει η ίδια είναι να γράφουμε κάθε βράδυ τρία πράγματα που πήγαν καλά στη διάρκεια της μέρας και να αναλογιζόμαστε για ποιο λόγο τα καταγράφουμε στα θετικά της μέρας.

Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε...

Όσοι έχουν σκύλο ξέρουν καλά ότι έτσι δεν μπορούν να αποφύγουν τις βόλτες. Τα κατοικίδια ζώα μάς βοηθούν να παραμένουμε ενεργητικοί και δραστήριοι ακόμα και όταν τα χρόνια έχουν περάσει ή ζούμε μόνοι. Έρευνες δείχνουν μάλιστα ότι τα κατοικίδια μειώνουν τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους και συμβάλλουν στην τόνωση της ευτυχίας και της αυτοεκτίμησης. 

Σχετικά Άρθρα