ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιεράρχηση των αναγκών μας κατά τον Μάσλοου

14 Οκτωβρίου 2019, 11:00

images

Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα άλλαξε το πώς αντιμετωπίζουν οι ψυχολόγοι τους ασθενείς τους.

Το όνομά του ήταν Αβραάμ Μάσλοου και γεννήθηκε το 1908 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Κατά την παιδική του ηλικία βίωσε έντονα τον ρατσισμό από δασκάλους και συνομηλίκους εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής του.

Έλαβε πτυχίο ψυχολογίας το 1930.Το 1935 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το 1937 ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής ψυχολογίας στο Κολλέγιο Μπρούκλιν.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολόγοι κατέληγαν στα συμπεράσματά τους.

Ο Μάσλοου διατύπωσε την άποψη ότι η ψυχολογία δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον εντοπισμό και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά να αντιμετωπίζει παράλληλα τον άνθρωπο ως μία ολοκληρωμένη και υγιή ολότητα.

Θεωρούσε ότι τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορούν να εξηγηθούν αν αναλογιστούμε τις ανάγκες που καλείται να ικανοποιήσει το άτομο για τον εαυτό του.

Προχώρησε λοιπόν στη δημιουργία μίας ιεραρχικά δομημένης απεικόνισης των αναγκών του ανθρώπου διότι θεωρούσε ότι από τη στιγμή που το άτομο αισθανθεί ότι έχει ικανοποιήσει τη μία ανάγκη, αυτόματα παρουσιάζεται μπροστά του μία νέα ανάγκη ανώτερου επιπέδου.

Η απεικόνιση των ανθρώπινων αναγκών κατά Μάσλοου

Αρχικά θεωρούσε ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών και αργότερα πρόσθεσε άλλα τρία  ώστε διαμόρφωσε την κλίμακά του σε οκτώ συνολικά επίπεδα.:

1. Οι βασικές βιολογικές και φυσικές ανάγκες, όπως τροφή, στέγη, ύπνος, σεξ.

2. Ασφάλεια, σταθερότητα, τάξη, προστασία, σταθερή εργασία, σπιτικό περιβάλλον.

3. Ανάγκες, όπως είναι η αγάπη, η φιλία, η αίσθηση του ότι ανήκει κάπου.

4. Αυτοεκτίμηση, αποδοχή από τους άλλους, αίσθηση επιτυχίας και ανεξαρτησίας.

5. Πνευματική ολοκλήρωση και γνώση που τροφοδοτούνται από το αίσθημα περιέργειας, εξερεύνησης και ανακάλυψης.

6. Αρμονία, ισορροπία, ομορφιά. Σύμφωνα με τον Μάσλοου, το άτομο έχει την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με αισθητικά ευχάριστες εικόνες καθώς με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται εσωτερικά.

7. Αυτοπραγμάτωση, ανάγκη ολοκλήρωσης προσωπικών στόχων, αίσθημα πληρότητας.

8.Κοινωνικοί και εθνικοί αγώνες, συλλογική διεκδίκηση δικαιωμάτων και υπεράσπιση συμφερόντων. Δηλαδή πνευματικές ανάγκες και εκδηλώνονται με τη μορφή της ανάγκης του ατόμου να βοηθήσει τους ανθρώπους γύρω του.

ΠΗΓΗ: A Theory of Human Motivation (1943), Μotivation and Personality (1970)

Σχετικά Άρθρα