ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ηχορύπανση των γειτόνων οδηγεί κάποιους στο νοσοκομείο

21 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Eπιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος που προέρχεται από τους γείτονες, είναι πιο ενοχλητικός από οποιονδήποτε άλλο και μπορεί μάλιστα να οδηγήσει κάποιους στο νοσοκομείο με καρδιολογικό πρόβλημα.

Η αιτιολογία είναι διπλή: Πρώτα από όλα, οι γείτονες είναι μία μόνιμη κατάσταση χωρίς ημερομηνία λήξης ειδικά όταν εμείς και εκείνοι είμαστε ιδιοκτήτες των σπιτιών μας. Έτσι, ενώ στις εργασίες με κομπρεσέρ υποφέρουμε για λίγες ώρες ή μέρες από τον εκκωφαντικό ήχο, έχουμε την ελπίδα ότι σύντομα θα τελειώσουν οι εργασίες. Αν όμως οι θόρυβοι προέρχονται από γείτονες τι να ελπίζουμε; 

Δεύτερον, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές οι θόρυβοι από το γειτονικό σπίτι είναι μεν μικρής διάρκειας, που προκαλούνται από το χτύπημα των ποδιών (τακούνια), την πτώση των αντικειμένων, τις στριγκλιές, το άγριο χτύπημα στις πόρτες και τη μετακίνηση των επίπλων, αλλά είναι αυτή ακριβώς η μικρή τους διάρκεια που τους καθιστά πιο ενοχλητικούς σε σύγκριση με άλλους ήχους.

Για κάποιους που βιώνουν τη συνεχή ενόχληση από τους γείτονες, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνη καθώς αυτοί οι τύποι θορύβου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τον ύπνο και να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά.

Οι επιστήμονες από τον Καναδά, την Κορέα και τη Γερμανία για τη μελέτη τους δημιούργησαν ένα περιβάλλον σαλονιού και κατέγραψαν τον ήχο από την πτώση αντικειμένων και το βάδισμα των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, εκτέθηκαν στη συνέχεια στους ήχους με τη χρήση μεγαφώνων, απλών ακουστικών και ακουστικών εικονικής πραγματικότητας και βαθμολόγησαν το επίπεδο εκνευρισμού τους σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100. Όπως φάνηκε, οι συμμετέχοντες έκριναν τους κρουστικούς ήχους πιο ενοχλητικούς από τους συνεχείς ήχους, όπως η μουσική ή η ομιλία.

«Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιους ανεπιθύμητους ήχους μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου», επισημαίνει ο Markus Mueller-Trapet από την ομάδα.


Σχετικά Άρθρα