ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φύση είναι ο γιατρός για πολλά δεινά ψυχικής υγείας

06 Μαΐου 2023, 09:00

images

Eρευνητές με επικεφαλής το Δρ Yoshifumi Miyazaki, καθηγητή στο Κέντρο Περιβάλλοντος και Υγείας του Πανεπιστημίου Chiba, αναζήτησε στοιχεία αν υπάρχει θετική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη μείωση του στρες, ειδικά σε άτομα εθισμένα στο τζόγο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Integrative and Complementary Medicine.

Για να καταλήξει σε συμπεράσματα, η ομάδα διερεύνησε τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των ήχων της φύσης και της πόλης σε αυτούς τους ασθενείς. Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσε 22 Ιάπωνες ηλικίας 25 – 60 ετών με διάγνωση εθισμού στα τυχερά παίγνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και εκτέθηκαν, είτε σε ψηφιακούς ήχους της φύσης, είτε σε ήχους κυκλοφορίας οχημάτων.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη νευρική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας αισθητήρες καρδιακού ρυθμού και ένα σύστημα φασματοσκοπίας για τη μέτρηση των αλλαγών στις συγκεντρώσεις οξυαιμοσφαιρίνης στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον, οδήγησε σε σωματική χαλάρωση και άλλες θετικές επιδράσεις σε άτομα με εθισμό στον τζόγο. Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε μείωση στη συγκέντρωση οξυαιμοσφαιρίνης και ενισχύθηκε η χαλάρωση και η αισιοδοξία, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις χαμηλές βαθμολογίες στην κλίμακα αρνητικών συναισθημάτων, καθώς και από τη βελτίωση της διάθεσης.

Ο Δρ Miyazaki ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν τη σημασία των ήχων της φύσης στη διαχείριση αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων σε ασθενείς με εθισμό στον τζόγο. Οι θεραπείες που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον είναι χρήσιμες για τη μείωση του στρες σε διάφορες ομάδες ασθενών, αλλά και στο γενικό πληθυσμό, καθώς παρατηρείται ενίσχυση των επιπέδων άγχους».


Σχετικά Άρθρα