ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ευτυχία εξαρτάται και από τους φίλους μας

07 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας, Nathan Hudson από το Πανεπιστήμιο Southern Methodist (SMU) που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αναφέρει ότι οι περισσότεροι έχουν καλύτερα επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας όταν περνούν χρόνο με φίλους.

Κι ενώ αγαπάμε περισσότερο τα παιδιά μας, τον σύντροφο της ζωής μας, τους γονείς και τα αδέλφια μας, παρόλα αυτά είμαστε πιο ήρεμοι και υγιείς όταν συναναστρεφόμαστε τακτικά με καλούς φίλους.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσιαστική φύση των σχέσεων με φίλους και συγγενείς. Όταν ελέγξαμε στατιστικά τις δραστηριότητες, η ‘απλή παρουσία’ παιδιών, ερωτικών συντρόφων και φίλων προέβλεπε παρόμοια επίπεδα ευτυχίας. Επομένως, η εργασία αυτή παρέχει μια αισιόδοξη οπτική για την οικογένεια και υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν πραγματικά την επαφή με τους συντρόφους και τα παιδιά τους», εξηγεί ο Δρ Hudson.

Στο πλαίσιο της μελέτης, περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν στιγμές με φίλους ή την οικογένειά τους -εντοπίζοντας τη δραστηριότητα που μοιράζονταν μαζί τους- και να βαθμολογήσουν κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες τους ενέπνευσαν διάφορα συναισθήματα, όπως ευτυχία, ικανοποίηση και ένα αίσθημα ουσίας. Κάθε συναίσθημα βαθμολογήθηκε από το 0 (σχεδόν ποτέ) έως το 6 (σχεδόν πάντα).

Οι πληροφορίες αυτές και άλλες αποκρίσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες σε διάφορες στιγμές, επέτρεψαν στους ερευνητές να αξιολογήσουν τα επίπεδα ευτυχίας με τους φίλους και την οικογένεια.

Οι δραστηριότητες που οι άνθρωποι κάνουν πιο συχνά παρέα με τους ερωτικούς τους συντρόφους, περιλαμβάνουν την κοινωνικοποίηση, τη χαλάρωση και το φαγητό. Παρόμοιες είναι οι δραστηριότητες που τείνουν να κάνουν και όταν βρίσκονται με φίλους, απλώς στη δεύτερη περίπτωση κάνουν πολύ περισσότερες από αυτές τις ευχάριστες ασχολίες και λιγότερες δουλειές του σπιτιού, όπως δείχνει η μελέτη. Για παράδειγμα, το 65% των εμπειριών με φίλους περιελάμβανε την κοινωνικοποίηση, αλλά μόνο το 28% αυτών μοιραζόταν με τον σύντροφο.


Σχετικά Άρθρα