ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να τονώσει τη διάθεση

21 Απριλίου 2022, 10:00

images

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology εξηγεί πώς η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να βοηθήσει να περιορίσουμε το άγχος, να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά και να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας.

Μετά από μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση και ενδελεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων που βασίζονται σε μουσεία τέχνης, η ψυχολόγος Katherine Cotter από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια  και η ομάδα της, εντόπισαν τρία σημαντικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τις συχνές επισκέψεις σε ένα μουσείο τέχνης:

- Αρχικά, είναι μια εμπειρία, η οποία μάς βοηθά να αισθανθούμε καλύτερα. Η επίσκεψη σε μουσεία τέχνης διεγείρει θετικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

- Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να μάς βοηθήσει να απαλλαγούμε εν μέρει από το άγχος, καθώς μειώνει άμεσα την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, στο σώμα μας.

- Τέλος, καταπολεμά την απομόνωση. Τόσο τα έργα τέχνης, όσο και οι επισκέπτες στα μουσεία μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο απομονωμένοι. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε γνωριμίες και φιλίες με γνώμονα το κοινό ενδιαφέρον για την τέχνη.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν συγκεκριμένες εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί η τέχνη έχει αυτή τη θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, η Cotter οδηγήθηκε σε ορισμένες υποθέσεις εργασίας:

1. Τα μουσεία τέχνης μάς κάνουν να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε έναν άλλο κόσμο.

Δεδομένου ότι ένα μουσείο τέχνης είναι ένας χώρος που δεν επισκέπτεται κανείς συχνά, είναι φυσικό να νιώθουμε σαν να μεταφερόμαστε σε έναν άλλο κόσμο, όταν το επισκεπτόμαστε.

«Μπορεί να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου ή να απορροφηθούμε ένα συγκεκριμένο έργο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Στην καθημερινή μας ζωή, πιθανότατα δεν έχουμε αυτού του είδους τις εμπειρίες πολύ συχνά, οπότε με αυτή την έννοια το μουσείο καθίσταται ένας μοναδικός χώρος. Μέσω αυτής της απορρόφησης, μπορεί να τονώσουμε τα θετικά μας συναισθήματα ή να νιώσουμε λίγο πιο ζωντανοί», εξηγεί η ψυχολόγος.

2. Τα μουσεία τέχνης μάς βοηθούν να στοχαστούμε.

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό και στοχασμό, επιτρέποντάς μας να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και τη ζωή μας διαφορετικά. «Επειδή είμαστε σε θέση να απεμπλακούμε για λίγο από τον έξω κόσμο, το μυαλό μας μπορεί να ταξιδέψει σε νέα μονοπάτια και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέες προοπτικές», καταλήγει η Cotter.


Σχετικά Άρθρα