ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα ...επιτυχούς αυτοελέγχου

19 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Μία νέα μελέτη από ερευνητή του Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα δεν είναι πάντα προϊόν αποτυχημένου αυτοελέγχου, αλλά αντίθετα, συχνά μπορεί να είναι προϊόν επιτυχημένου αυτοελέγχου προκειμένου να επιφέρει μεγαλύτερη «τιμωρία».

Η εργασία με τίτλο «Aggression As Successful Self-Control», του συγγραφέα David Chester, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών και Επιστημών του VCU, δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Social and Personality Psychology Compass και χρησιμοποιεί μετα-ανάλυση για να συνοψίσει στοιχεία από δεκάδες υπάρχουσες μελέτες στην Ψυχολογία και τη Νευρολογία.

«Τυπικά, οι άνθρωποι επεξηγούν τη βία ως προϊόν ανεπαρκούς αυτοελέγχου», είπε ο Chester. "Εκείνη τη στιγμή, συχνά αποτυγχάνουμε να αναστείλουμε τις χειρότερες, πιο επιθετικές παρορμήσεις μας. Αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας"...

Πράγματι, η μελέτη του Chester οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι πιο επιθετικοί άνθρωποι δεν διαθέτουν προσωπικότητα που να χαρακτηρίζεται από αδυναμία αυτοπειθαρχίας και ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης που ενισχύουν τον αυτοέλεγχο δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση των βίαιων ορμών. Αντίθετα, η μελέτη αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό ότι η επιθετικότητα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα επιτυχούς αυτοελέγχου.

Η επιθετική συμπεριφορά συνδέεται αξιόπιστα με αυξημένη - όχι απλώς μειωμένη - δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ένα βιολογικό υπόστρωμα αυτοελέγχου, διαπίστωσε ο Chester. Τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι το επιχείρημα ότι η επιθετικότητα είναι κατά κύριο λόγο προϊόν ανεπαρκούς αυτοελέγχου είναι πιο αδύναμο από ό,τι θεωρούσε προηγουμένως η ερευνητική κοινότητα.

«Αυτή η εργασία ανατρέχει σε ένα κυρίαρχο για δεκαετίες αφήγημα στην έρευνα για την επιθετικότητα, το οποίο είναι ότι η βία ξεκινά όταν σταματά ο αυτοέλεγχος», δήλωσε ο Chester. «Αντίθετα, υποστηρίζει μια πιο ισορροπημένη, διαφοροποιημένη άποψη στην οποία ο αυτοέλεγχος μπορεί να περιορίσει αλλά και να ενισχύσει την επιθετικότητα, ανάλογα με το άτομο και την κατάσταση».

Ο Chester και η ομάδα του σχεδιάζουν να συνεχίσουν να διερευνούν ερωτήματα σχετικά με την επιθετικότητα και τον αυτοέλεγχο, με βάση τα ευρήματα της μελέτης.

«Η μελλοντική μας έρευνα καθοδηγείται τώρα από αυτή τη νέα αλλαγή στη σκέψη: ότι η επιθετικότητα είναι συχνά προϊόν περίπλοκων και πολύπλοκων διανοητικών διεργασιών και όχι απλώς απροσπέλαστων παρορμήσεων», κατέληξε ο ερευνητής.



Σχετικά Άρθρα