ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επίμονη φαγούρα σημαίνει ψυχολογικά προβλήματα

01 Νοεμβρίου 2019, 08:00

images

Η φαγούρα μπορεί να είναι βασανιστική και να οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα. Αντιστρόφως, μπορεί κάποια ψυχολογικά προβλήματα να κάνουν την ήπια φαγούρα ανυπόφορη.

Αυτές είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους σε απόγνωση.

Ένα νέο πεδίο σκέψης ανοίγει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και η οποία συνδέει την επίμονη φαγούρα με τα ψυχολογικά προβλήματα και αντιστρόφως.

Οι ερευνητές σύγκριναν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που βιώνουν οι ασθενείς με χρόνια φαγούρα, με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν αυτό το βασανιστικό σύμπτωμα.

Τελικά μελέτησαν τις περιπτώσεις 3.530 ανθρώπων από 13 χώρες της Ευρώπης τους οποίους και συνέκριναν με περισσότερους από 1.000 υγιείς που δεν αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της φαγούρας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

Από κατάθλιψη έπασχαν 14% άνθρωποι με κνησμό, 5,7% ασθενείς χωρίς κνησμό, 6% υγιείς άνθρωποι με περιστασιακό κνησμό και 3% υγιείς άνθρωποι χωρίς κνησμό.

Ταυτόχρονα, δυσάρεστες σκέψεις παραίτησης από την ζωή έκαναν κατά 15,7% ασθενείς με κνησμό, 9% ασθενείς χωρίς κνησμό, 18,6% υγιείς άνθρωποι με κνησμό και 8,6% υγιείς άνθρωποι χωρίς κνησμό.

Επιπλέον η έρευνα έδειξε ότι το έντονο άγχος είναι πιο πιθανό σε ανθρώπους με φαγούρα.

 «Η μελέτη μας δείχνει ότι ο κνησμός επιδρά πολύ αρνητικά στην ποιότητα ζωής. Αυτό υποδεικνύει ότι η φροντίδα των ασθενών με κνησμό πρέπει να περιλαμβάνει πρόσβαση σε μια διεπιστημονική ομάδα όταν κρίνεται απαραίτητο, κάτι που συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», είπε η Δρ Florence J. Dalgard, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα όπως είναι τα προγράμματα ενημέρωσης για την ψωρίαση, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας είναι ο κνησμός.

Σε φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κνησμό όσο και να συμβάλει στην αποτροπή εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Σχετικά Άρθρα