ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενσυναίσθηση που διδάσκεται στη Δανία

07 Οκτωβρίου 2019, 10:00

images

Ως ενσυναίσθηση ορίζουμε την συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.                             

Οι αγγλοσάξωνες λένε «να μπεις στα παπούτσια του άλλου», εμείς λέμε και επιπρόθετα «να έρθεις στη θέση μου».

Η ουσία είναι να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό μας, τις προτιμήσεις, τις απόψεις, τις συνήθειές μας και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον άλλον στην ουσία του.

Να γίνουμε ένα με την ιστορία της ζωής του και να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τις πράξεις του βλέποντας από τη δική του οπτική γωνία.

Πρόκειται για την ύψιστη μορφή ευφυΐας λένε σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες.

Κάποιος που θα το εξέταζε από θρησκευτικής απόψεως θα έβλεπε μέσα σε αυτό το «μη κρίνεις ίνα μη κριθείς» και το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν».

Είναι κατανοητό ότι όσοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να νιώθουν ενσυναίσθηση, είναι ανώτερα πλάσματα με πολλά χαρίσματα και εξαιρετικά χρήσιμοι στην κοινωνία που ζουν. 

Στη Δανία, μια ώρα κάθε εβδομάδα οι μαθητές διδάσκονται την ενσυναίσθηση μαθαίνοντας να βοηθούν τους συμμαθητές τους και να ανταγωνίζονται μόνο τους εαυτούς τους και όχι τα άλλα παιδιά της τάξης.

Η Δανία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο όπως έδειξαν οι τελευταίες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία, η οποία από το 2012 καταγράφει τον δείκτη σε 155 χώρες του κόσμου.

Η Δανία τα τελευταία εφτά χρόνια είναι σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας.

Το γεγονός ότι το μάθημα της ενσυναίσθησης είναι υποχρεωτικό στα σχολεία της Δανίας από το 1993, έχει συμβάλει στο κλίμα ευτυχίας που επικρατεί στη χώρα.

Η ενσυναίσθηση βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων, εμποδίζει το bulling και προωθεί την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα.

Οι έφηβοι με ενσυναίσθηση γίνονται επιτυχημένοι ενήλικες, επειδή είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στους στόχους τους από ό,τι οι νάρκισσοι συμμαθητές τους.

Στα σχολεία της Δανίας μια ώρα την εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο μάθημα ενσυναίσθησης που αφορά στους μαθητές ηλικίας 6-16 ετών και είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Στη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά συζητούν τα προβλήματα τους, είτε αφορούν στο σχολείο, είτε όχι, και όλοι μαζί με τον δάσκαλο τους προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προς επίλυση, τα παιδιά περνούν μια ώρα μαζί χαλαρώνοντας, απολαμβάνοντας το περιβόητο hygge, μια λέξη που δεν μεταφράζεται και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατάσταση ευτυχίας που επικρατεί στην σκανδιναβική αυτή χώρα.

Το hygge θα μπορούσε να οριστεί ως μια εσκεμμένη οικειότητα, μια οικειότητα που έχουμε εμείς δημιουργήσει από πρόθεση.

ΠΗΓΗ: ABC NET

Σχετικά Άρθρα