ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενίσχυση της δημιουργικότητας βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής

08 September 2023, 10:00

images

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με στρεσογόνους παράγοντες. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, η διδασκαλία της δημιουργικής σκέψης, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο να διαχειριστούν το στρες και τα προβλήματά τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν τα παιδιά έμαθαν κάποιες τεχνικές «αφηγηματικής δημιουργικότητας» - όπως η αλλαγή της οπτικής γωνίας και η φαντασία σεναρίων τύπου «τι θα γινόταν αν» - γρήγορα έγιναν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων.

Μετά από μια εβδομαδιαία κατασκήνωση δημιουργικότητας, ή ακόμα και ένα μόνο μάθημα, τα παιδιά έδειξαν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα της ζωής και να καταλήξουν σε ένα «σχέδιο Β», όταν ήταν απαραίτητο.

Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Creativity, ήταν μικρή, βασισμένη σε 60 παιδιά που παρακολουθούσαν την ίδια καλοκαιρινή κατασκήνωση. Αλλά οι ειδικοί είπαν ότι δεν παύει να είναι σημαντική.

Όταν τα παιδιά μπορούν να είναι ευέλικτα, είναι λιγότερο πιθανό να «πανικοβληθούν» μπροστά σε μία πρόκληση, είπε ο συγγραφέας της μελέτης, Angus Fletcher, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Αντί απλώς να τα παρατήσουν, είπε, είναι πιο ικανά να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις - μια ικανότητα που ονομάζεται ανθεκτικότητα.

«Τα παιδιά έχουν μερικές από τις ίδιες καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες», είπε ο Fletcher. «Τα μεγαλύτερα προβλήματά τους δεν είναι στα μαθηματικά, είναι στην αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά»

Εν τω μεταξύ, οι γονείς, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είναι, μπορούν επίσης να αποτελέσουν εμπόδιο - αν βιαστούν να διορθώσουν το πρόβλημα του παιδιού τους ή να τους πουν τη «σωστή» λύση.

«Είναι πολύ δύσκολο για κάποιους γονείς να αντισταθούν σε αυτό», είπε ο Fletcher. «Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου θα επιτρέπετε στα παιδιά σας να το κάνουν με τον τρόπο τους».

«Ο κόσμος που αντιμετωπίζει το παιδί σας είναι διαφορετικός από αυτόν που αντιμετωπίζατε εσείςμεγαλώνοντας», προσέθεσε. 

«Πρέπει να τα διδάξετε να επιλύουν προβλήματα, αντί να τα «προγραμματίζετε» με τις «σωστές» απαντήσεις». Έτσι, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη που χρειάζονται για να πλοηγηθούν στη ζωή, είπαν οι ειδικοί.

Τέλος, δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορούν να μάθουν να σκέφτονται πιο δημιουργικά. Το μάθημα που πήραν τα παιδιά σε αυτή τη μελέτη, είπε ο Fletcher, ήταν παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησε η ομάδα του για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας μεταξύ των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα