ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενδοοικογενειακή βία κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο

23 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, συγκέντρωσε 143 σαρώσεις εγκεφάλου βρεφών από τη Νότια Αφρική, των οποίων οι μητέρες υπήρξαν θύματα βίας από το σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κατά μέσο όρο, οι σαρώσεις εγκεφάλου των μωρών πραγματοποιήθηκαν σε ηλικία 3 εβδομάδων για να απεικονίσουν τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να έχουν προχωρήσει στη μήτρα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Μελέτη Παιδικής Υγείας του Drakenstein (DCHS). Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση μπορεί να αναφέρεται, τόσο σε σωματική και συναισθηματική κακοποίηση, όσο και σε σεξουαλική επίθεση, το ίδιο και η καταδίωξη θεωρείται επίσης IPV από το CDC. Η National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (NISVS) του CDC αποκαλύπτει ότι περίπου το 41% των γυναικών και το 26% των ανδρών δέχθηκαν βία από το/τη σύντροφό τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 61 εκατομμύρια γυναίκες και 53 εκατομμύρια άνδρες έχουν υποστεί ψυχολογική επίθεση από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Developmental Cognitive Neuroscience , υποδηλώνει ότι οι μητέρες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέονται με την τροποποίηση της δομής του εγκεφάλου στα βρέφη τους αμέσως μετά τη γέννηση. Η μελέτη έλαβε υπόψη την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαζί με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Ένα κρίσιμο μέρος της μελέτης ήταν ότι οι συνέπειες της βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέφεραν ανάλογα με το φύλο του μωρού. Για παράδειγμα, τα κοριτσάκια συνδέονταν με μια μικρότερη αμυγδαλή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Για τα μωρά αγόρια, η έκθεση στη βίαιη συμπεριφορά συνδέθηκε με ένα μεγαλύτερο ουραίο άκρο του υποθαλαμικού πυρήνα, που διαχειρίζεται πολλές εργασίες, όπως η κίνηση, η μάθηση, η μνήμη, η ανταμοιβή και το κίνητρο.

Αυτές οι διαταραχές της δομής του εγκεφάλου σε τόσο νεαρή ηλικία, συνδέονται με μεγαλύτερη ευαλωτότητα σε ψυχολογικά συμπτώματα στην παιδική ηλικία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Η διαφορά αυτή μεταξύ κοριτσιών και αγοριών μπορεί να εξηγεί πιθανώς τις διαφορετικές επιπλοκές της ψυχικής υγείας που έχουν αργότερα στη ζωή τους.

Τα νεογέννητα μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη έχουν μεγαλώσει πλέον και θα παρακολουθηθούν για να διαπιστωθεί εάν η δομή του εγκεφάλου τους εξακολουθεί να είναι παρόμοια με αυτή που ήταν στις 3 εβδομάδες.


Σχετικά Άρθρα