ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δύναμη του διαλογισμού και της ενσυνειδητότητας

02 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Μερικά λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι απρόθυμες να καταστήσουν τον διαλογισμό διαθέσιμο σε όλους όσους θα μπορούσαν να ωφεληθούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής έρευνας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Horizon: The EU Research & Innovation Magazine, για την Ivana Burić, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, το ενδιαφέρον για την ενσυνειδητότητα εμφανίστηκε ενώ ανέρρωνε από ένα τροχαίο ατύχημα που οδήγησε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας όχι μόνο βοήθησε τη σωματική της θεραπεία, αλλά οδήγησε και σε θετικά αποτελέσματα σε άλλους τομείς της ζωής της. Τώρα η Burić ηγείται ενός διετούς χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου που ονομάζεται INSPIRER, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Διεξάγοντας τεστ, ερευνά την ενσυνειδητότητα μεταξύ φοιτητών πανεπιστημίου.

Η Burić, επίσης μέντορας ενσυνειδητότητας, λέει ότι πολλά από τα οφέλη προκύπτουν από το ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται δύσκολες σκέψεις ή συναισθήματα, χωρίς να παγιδεύονται σε αυτά. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μειώνει τα επίπεδα άγχους – με σημαντικές συνέπειες που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από το στρες, η οποία κατά τα άλλα αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές. «Φαίνεται να βοηθά με τα περισσότερα ψυχικά προβλήματα και πολλά σωματικά προβλήματα, ως προσθήκη στις τυπικές θεραπείες», είπε η Burić.

Θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να παρατηρήσουμε αλλαγές σε αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να τις συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου διαλογισμού, είπε. Τα αρχικά αποτελέσματα από ερωτηματολόγια υποδηλώνουν βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η Burić ελπίζει ότι οι επιστήμονες θα έχουν σύντομα αρκετές αποδείξεις για να πείσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εστιάσουν στις ομάδες που αντιμετωπίζουν παθήσεις ψυχικής, και όχι μόνο, υγείας.


Σχετικά Άρθρα