ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση μάς σώζει από την κατάθλιψη κι άλλες ψυχικές διαταραχές

13 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Ένας στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως ζει υποφέροντας από κάποια ψυχική διαταραχή. Για την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης του ψυχικού φορτίου που καταδυναστεύει το σύγχρονο άνθρωπο, μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας υποστηρίζει ότι η σωματική άσκηση είναι 1,5 φορά πιο αποτελεσματική ακόμη κι από γνωστές μεθόδους διαχείρισης των ψυχικών διαταραχών, όπως η συμβουλευτική και τα φάρμακα. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση που έχει διεξαχθεί έως σήμερα στον εν λόγω τομέα. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine.

Όπως απέδειξε η έρευνα, οι παρεμβάσεις που σχετίζονταν με την άσκηση και διαρκούσαν έως και 12 εβδομάδες, ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, σε άμεσο μάλιστα χρόνο. Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη, εγκύους και γυναίκες με επιλόχειο κατάθλιψη καθώς και άτομα που είχαν διαγνωστεί με HIV ή νεφρική νόσο.

Ο επικεφαλής ερευνητής του UniSA, Δρ. Ben Singh, υποστήριξε ότι η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την καλύτερη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών. «Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τον σεβαστό όγκο επιστημονικών στοιχείων που το επιβεβαιώνουν, εξακολουθεί έως σήμερα να μην υιοθετείται ως πρώτη επιλογή θεραπείας», προσθέτει. 

«Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης», καταλήγει ο ερευνητής.

Σχετικά Άρθρα