ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απώλεια του συζύγου είναι μία εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία

30 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Jimmy Carter, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα νέο για εκείνον ρόλο: Αυτόν του χήρου. Η σύζυγός του, Rosalynn, πέθανε στις 19 Νοεμβρίου. Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο από το 1946. Σύμφωνα με το CNN Health, ο πρώην Πρόεδρος έχει αρκετά εύθραυστη υγεία, δεδομένου ότι έχει υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία για μελάνωμα που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό του το 2015 και επανήλθε μετά από χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσει την πίεση στον εγκέφαλό του μετά από πτώση το 2019. Ωστόσο, η θλίψη μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτική σωματικά και συναισθηματικά για τον επιζώντα σύζυγο, αν και είναι πάντα μια εξαιρετικά προσωπική εμπειρία.

«Για όσους είχαν μια πολύ δεμένη σχέση, όπως ξεκάθαρα έκαναν οι Carters – ήταν σύντροφοι, ήταν αδελφές ψυχές και ήταν μαζί από τότε που ήταν παιδιά, το γεγονός αυτό αποτελεί μια βαθιά απώλεια, επειδή κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής τους αλλάζει», είπε η Δρ Deborah Carr, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που μελετά τη θλίψη σε ηλικιωμένους ενήλικες. «Πιστεύω ότι πραγματικά κάθε πτυχή της ζωής του, συναισθηματικά, θα αλλάξει», δήλωσε.

«Αυτό που γνωρίζουμε για τη χηρεία είναι ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που περνάει κανείς», είπε ο Δρ Dawn Carr, γεροντολόγος που μελετά τη θλίψη σε μεγαλύτερη ηλικία στο State University της Φλόριντα. «Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντικές, αλλά ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων», είπε ο Carr.

Σημειώνεται ότι το είδος της θλίψης που βιώνει ένα άτομο και το πόσο καλά την αντιμετωπίζει, εξαρτάται από παράγοντες όπως το αν η απώλεια ήταν αναμενόμενη και αν υπάρχουν πόροι, οι οποίοι μπορεί να είναι οικονομικοί, συναισθηματικοί και ακόμη και πνευματικοί και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανακούφιση του χηρεύσαντος συζύγου.

«Νομίζω ότι, όταν αναφερόμαστε στην έρευνα για το πένθος, ο πιο σημαντικός πόρος είναι η κοινωνική υποστήριξη», δήλωσε η Deborah Carr.

Σχετικά Άρθρα