ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αληθινή φιλία προάγει την ψυχική υγεία

07 Νοεμβρίου 2019, 09:29

images

Η φιλία είναι ένας «κυματοθραύστης» σε μια ζωή γεμάτη ανταγωνισμούς, πισώπλατα μαχαιρώματα, απώλειες και στεναχώριες.

Οι φίλοι που αποδεικνύονται ειλικρινείς και μένουν στη ζωή μας πολλά χρόνια, μετατρέπονται χωρίς να το καταλάβουμε σε μέλη της οικογένειάς μας και αποτελούν την πιο σίγουρη πηγή βοήθειας και στήριξης στις δύσκολες στιγμές.

Υπάρχει ακόμα και Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) που καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.

Οι εμπνευστές της λένε ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια πιο βαθιά, φιλοσοφική προσέγγιση του θέματος δίνεται από τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη ο οποίος έχει γράψει:

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

Όπως μας επισημαίνει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, Σοφία Χατζηδημητρίου, «oι φιλίες, εκτός του ότι λειτουργούν ως ιστός στήριξης και δικτύωσης των ανθρώπων και άρα αποτελούν θεμέλιο λίθο της κοινωνίας, όταν είναι ειλικρινείς και ανυπόκριτες, έχουν και μια άλλη, εξαιρετικής σπουδαιότητας, σημασία».

«Μέσα από αυτές» πρόσθεσε, «δύναται να ασκηθεί κανείς στην αυτοεπίγνωση, στη γνώση του άλλου και στην αγάπη. Ο φίλος είναι δυνάμει καθρέφτης του εαυτού μας, που αναδεικνύει τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά μας, όπως και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και με τον υπόλοιπο κόσμο. Η φιλία αποτελεί, δικαίως, την κορωνίδα των κοινωνικών σχέσεων».

Σχετικά Άρθρα