ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γράψτε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί για να ανακουφιστείτε από το θυμό

11 Απριλίου 2024, 10:00

images

Μελέτη στην Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να γράφουμε την αντίδρασή μας σε ένα αρνητικό περιστατικό σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά να το τεμαχίζουμε ή να κάνουμε μια μπάλα και να το πετάξουμε στον κάδο, μπορεί να μειώσει το θυμό. «Περιμέναμε ότι η μέθοδός μας θα κατέστειλε τον θυμό σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο Nobuyuki Kawai, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Nagoya. «Ωστόσο, μας εξέπληξε που ο θυμός εξαλείφθηκε σχεδόν πλήρως».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, βασίζεται σε έρευνα για τη συσχέτιση μεταξύ του γραπτού λόγου και της μείωσης του θυμού, καθώς και μελέτες που δείχνουν πώς οι αλληλεπιδράσεις με φυσικά αντικείμενα, μπορούν να ελέγξουν τη διάθεση ενός ατόμου. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να εκδικηθούν έναν πρώην σύντροφο μπορεί να κάψουν γράμματα ή να καταστρέψουν δώρα που τους είχε δώσει ο τελευταίος.

Ζητήθηκε από 50 μαθητές που συμμετείχαν στη μελέτη να γράψουν σύντομες απόψεις σχετικά με ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, όπως το αν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πρέπει να απαγορεύεται. Στη συνέχεια, οι αξιολογητές βαθμολόγησαν σκόπιμα τις εργασίες με χαμηλή ευφυΐα, ενδιαφέρον, φιλικότητα, λογική και ορθολογισμό. Οι αξιολογητές προσέθεσαν προσβλητικά σχόλια όπως: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας μορφωμένος άνθρωπος θα σκεφτόταν έτσι. Ελπίζω αυτό το άτομο να μάθει κάτι όσο είναι στο πανεπιστήμιο».

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έγραψαν τις σκέψεις σχετικά με τα αρνητικά σχόλια, που τους προκαλούσαν θυμό, σε ένα κομμάτι χαρτί. Στη μια ομάδα δόθηκε η οδηγία, είτε να τυλίξουν το χαρτί και να το πετάξουν σε έναν κάδο ή να το κρατήσουν σε ένα αρχείο στο γραφείο τους. Σε μια δεύτερη ομάδα είπαν να τεμαχίσει το χαρτί ή να το βάλει σε ένα πλαστικό κουτί.

Ο θυμός των ατόμων που πέταξαν το χαρτί τους στον κάδο ή το τεμάχισαν επέστρεψε στα αρχικά του επίπεδα, ενώ εκείνοι που κράτησαν ένα αντίγραφο του χαρτιού παρουσίασαν μόνο μια μικρή μείωση στο συνολικό θυμό τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτή η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, γράφοντας την πηγή του θυμού σαν να παίρνετε ένα σημείωμα και μετά να το πετάτε».

Σχετικά Άρθρα