ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γκριμάτσες στο πρόσωπο δείχνουν πρόβλημα στην προσωπικότητα

24 Μαΐου 2023, 16:00

images

Eυρήματα μελέτης που δημοσιεύονται στο Psychophysiology δείχνουν πώς να εντοπίζουμε αμέσως αν ένας άνθρωπος έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και βέβαια... να τον αποφεύγουμε!

Το βασικό κοινό δεδομένο των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, είναι ότι αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως προέκταση του εαυτού τους. Οι ναρκισσιστές είναι πεισματάρηδες και ζηλιάρηδες και οι τρόποι τους φανερώνουν την πεποίθησή ότι δικαιούνται τα πάντα διότι οι ανάγκες τους προηγούνται των υπολοίπων.

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι τέτοιου τύπου χαρακτηριστικά προσωπικότητας, τείνουν τελικά να απομακρύνονται από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και συντρόφους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα γνωρίσματα να δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των νάρκισσων με τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά μετατρέπονται σε υποχείρια των δυναμικών προσωπικοτήτων χωρίς να το καταλάβουν στην αρχή.

Τώρα, μία ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να εντοπίζει τους ναρκισσιστές πριν καν ανοίξουν το στόμα τους. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν 57 άτομα που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί με διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας. Τοποθέτησαν αισθητήρες σε διάφορα σημεία του προσώπου τους οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από γνωστικές εργασίες και, στη συνέχεια, να λάβουν μια αξιολόγηση για την απόδοσή τους. Κάποιοι έλαβαν επαίνους, άλλοι μια ουδέτερη αξιολόγηση και η τρίτη ομάδα αξιολογήθηκε αρνητικά. Τέλος, όλοι οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με το πώς αισθάνονται, τόσο για τις εργασίες που είχαν εκτελέσει, όσο και για την αξιολόγηση που έλαβαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που έλαβαν κακή κριτική, παρουσίασαν λανθάνουσες ανεξέλεγκτες συσπάσεις στους μύες του προσώπου. Πρόκειται για ανεπαίσθητες κινήσεις στη μετωπιαία περιοχή, καθώς και στους μύες που κινούνται όταν κάποιος χαμογελά. Ήταν μια ανεξέλεγκτη αντίδραση, που διήρκεσε μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αλλά ήταν χαρακτηριστική σε όλους που έλαβαν κακή κριτική! Άρα, προσοχή στις γκριμάτσες όταν ακούν κάτι που δεν τους αρέσει...

Σχετικά Άρθρα