ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί θυμόμαστε όσα μάς προκάλεσαν φόβο

24 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Ένα τρομακτικό γεγονός είναι συνήθως κάτι που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Αλλά γιατί αυτό το θυμάστε επί χρόνια ενώ άλλα γεγονότα "σβήνουν" τη μνήμη καθώς περνάει ο καιρός; 

Μία ομάδα νευροεπιστημόνων από το Tulane University School of Science and Engineering και το Tufts University School of Medicine μελετούν το σχηματισμό αναμνήσεων φόβου στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου - την αμυγδαλή - και πιστεύουν ότι υπάρχει ένας μηχανισμός.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νευροδιαβιβαστής του στρες, η νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη, διευκολύνει την επεξεργασία του φόβου στον εγκέφαλο διεγείροντας έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ανασταλτικών νευρώνων στην αμυγδαλή για να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο "εκρήξεων" ηλεκτρικών εκκενώσεων. Αυτό το εκρηκτικό μοτίβο ηλεκτρικής δραστηριότητας αλλάζει τη συχνότητα της ταλάντωσης των εγκεφαλικών κυμάτων στην αμυγδαλή από κατάσταση ηρεμίας σε κατάσταση διέγερσης, που προάγει το σχηματισμό αναμνήσεων φόβου.

Ο καθηγητής Κυτταρολογίας και Μοριακής Βιολογίας, Jeffrey Tasker χρησιμοποίησε το παράδειγμα μίας ένοπλης ληστείας. «Αν σας κρατούν υπό την απειλή του όπλου, ο εγκέφαλός σας εκκρίνει ένα σωρό νορεπινεφρίνη, το νευροδιαβιβαστή του στρες, παρόμοια με μια έκρηξη αδρεναλίνης», εξηγεί.

"Αυτό αλλάζει το μοτίβο ηλεκτρικής φόρτισης σε συγκεκριμένα κυκλώματα του συναισθηματικού σας κέντρου του εγκεφάλου, με κέντρο την αμυγδαλή, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση αυξημένης διέγερσης που διευκολύνει το σχηματισμό μνήμης, τη "μνήμη φόβου". Πιστεύουμε ότι αυτό είναι που πάει λάθος στο PTSD και σάς κάνει να μην ξεχνάτε τραυματικές εμπειρίες».

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications, διεξήχθη από το εργαστήριο Tasker σε συνεργασία με το εργαστήριο Jonathan Fadok του Tulane και το Jamie Maguire labor of Tufts. Ο Fadok είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας. Ο Maguire είναι αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Tufts School of Medicine.


Σχετικά Άρθρα