ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο άνθρωπος έχει ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με τις γάτες;

10 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Για πολλούς, ένας αιλουροειδής φίλος είναι ένας μοναδικά αξιόπιστος έμπιστος και μια παρηγορητική παρουσία σε περιόδους μοναξιάς. Στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ γάτων και ανθρώπου, μετρά αιώνες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σύνδεσή μας με τα αιλουροειδή ξεκίνησε πριν από περίπου 9.500 χρόνια, με τις πρώτες ενδείξεις αμοιβαίας σχέσης μεταξύ των γατών που εντοπίστηκαν μάλιστα σε ανασκαφές στην Κύπρο.

Η Δρ Eva-Maria Geigl, διευθύντρια έρευνας στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και επικεφαλής της ομάδας Επιγονιδιωματικής και Παλαιογονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Jacques Monod στο Παρίσι της Γαλλίας, δήλωσε στο Medical News Today:

«Οι γάτες εξημερώθηκαν μέσα από τη συμβίωση: Προσέγγισαν τους ανθρώπινους οικισμούς επειδή υπήρχε τροφή, δηλαδή συγκεντρωμένα τρωκτικά που ζούσαν στις αποθήκες σιτηρών. Προσαρμόστηκαν σε αυτό το συγκεκριμένο ανθρώπινο περιβάλλον, το οποίο αντιπροσώπευε ένα εξελικτικό πλεονέκτημα για αυτές».

Μία μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 13 γονίδια αιλουροειδών που σηματοδότησαν τη μετάβαση των γατών «από άγριες, σε φιλικές». Τα γονίδια σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά και μπορεί να έχουν ενισχύσει την ικανότητα των αιλουροειδών να μαθαίνουν με βάση τις ανταμοιβές των τροφίμων και να αισθάνονται λιγότερο φοβισμένα από τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία η Δρ Geigl ήταν η κύρια ερευνήτρια, οι γάτες πιθανότατα ακολούθησαν τους αγρότες της νεολιθικής εποχής καθώς μετακινούνταν από περιοχή σε περιοχή. Η εκτεταμένη διασπορά τους σημειώθηκε κατά την Κλασική Περίοδο (1775-1825).

Φτάνοντας στο σήμερα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 85 εκατομμύρια γάτες που ζουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν επίσης περίπου 70 εκατομμύρια άγριες γάτες στην Αμερική.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζωή με μια γάτα, προσφέρει οφέλη για την υγεία σωματικά και ψυχολογικά, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι δεν είστε αλλεργικοί στις γάτες.

Μια μελέτη του 2009, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν με μια γάτα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή από τους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ γάτα. Σε μία άλλη έρευνα του 2011 που διεξήχθη από τη φιλανθρωπική οργάνωση «Cats protection» για την ευημερία των αιλουροειδών του Ηνωμένου Βασιλείου, το 93,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η κατοχή μιας γάτας ήταν ευεργετική για την ψυχική τους υγεία.

Τέλος, μια μελέτη έδειξε ότι η διαβίωση με πολλά κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός παιδιού να αναπτύξει αλλεργίες.

Ωστόσο, μερικοί έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με μια πιθανή ζωονοσογόνο μόλυνση των ιδιοκτητών γάτας από το τοξόπλασμα, ένα μονοκύτταρο μικροσκοπικό παρασιτικό οργανισμό που βρίσκεται συχνά στα κόπρανα της γάτας.



Σχετικά Άρθρα