ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί δεν πρέπει να σταματάει απότομα η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά

18 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Η μείωση της δόσης των αντικαταθλιπτικών πρέπει να γίνεται σταδιακά, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ιατρού, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE). Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συνταγές αντικαταθλιπτικών σημείωσαν ρεκόρ το 2022, με 8,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία να λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.

Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι περίπου 1 στους 6 ενήλικες ηλικίας 16 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε κάποια μορφή κατάθλιψης το καλοκαίρι του 2021, με το ποσοστό να παραμένει υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown.

Το NICE δημοσίευσε νέες πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η φροντίδα ψυχικής υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία. Μια επιτροπή ειδικών υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες κοινοτικής φροντίδας θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ασθενείς για να συμφωνήσουν ένα σχέδιο θεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση του κατά πόσο είναι σωστό να σταματήσουν το φάρμακό τους και σε ποια χρονική περίοδο θα πρέπει να γίνει η αλλαγή αυτή.

Οι συστάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε προϋπάρχουσες για τη διαχείριση της κατάθλιψης σε ενήλικες, οι οποίες ενημερώθηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2021.Το NICE πρότεινε τότε να προσφέρεται στα άτομα με ήπια κατάθλιψη συμπεριφορική θεραπεία ή group therapy πριν συζητηθεί η φαρμακευτική αγωγή.

Ο Δρ Paul Chrisp, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις κατευθυντήριες γραμμές του NICE, δήλωσε: «Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης και ο χρόνος που χρειάζονται για να σταματήσουν με ασφάλεια αυτά τα φάρμακα μπορεί να ποικίλλει, γι' αυτό η χρήσιμη δήλωση της επιτροπής μας για μια σταδιακή απόσυρση με την πάροδο του χρόνου από αυτά τα φάρμακα είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους για το κόψιμο των αντικαταθλιπτικών», προσέθεσε.

Ο Stephen Buckley από τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, λέει: ''Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι πάντα κατάλληλη για άλλους. Αν παίρνετε φάρμακα για την ψυχική σας υγεία, μπορεί να φτάσετε σε ένα σημείο όπου θέλετε να σταματήσετε να τα παίρνετε. 

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με το γιατρό σας ή την ομάδα ψυχικής υγείας εάν σκέφτεστε να σταματήσετε το φάρμακό σας, θέλετε να αλλάξετε φάρμακο ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα στέρησης, ώστε να σας υποστηρίξουν στο να σταματήσετε ή να αλλάξετε το φάρμακό σας με ασφάλεια".


Σχετικά Άρθρα