ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γελάμε περισσότερο για να αντέχουμε ...περισσότερα

08 Ιουνίου 2021, 16:00

images

«Μπορεί μια κατάσταση να μην προσφέρεται πάντα για γέλιο, αλλά το γέλιο αποτελεί πάντοτε ζητούμενο και, όταν γίνεται σωστή χρήση του, μπορεί να αναδειχθεί σε έναν από τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς για τη διαχείριση καταστάσεων σε περιόδους κρίσης, επιτρέποντας να ξαναβρούμε τις ισορροπίες μας με τους άλλους, τον εαυτό μας ή ακόμη και με γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε». Αυτό επισημαίνει η Δρ Lucy Rayfield, λέκτορας Γαλλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bristol και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδη. 

Σύμφωνα με ειδικό, το γέλιο είναι μεταξύ άλλων μια μορφή άσκησης. Εκατό φορές γέλιου ισοδυναμούν με 15 λεπτά ποδήλατο στο γυμναστήριο, ενώ παράλληλα βοηθά τη χαλάρωση των μυών και την κυκλοφορία του αίματος. Συνδυασμός γέλιου και γιόγκα, τεχνική με αυξανόμενη απήχηση, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικοί για καταθλιπτικούς ασθενείς.

Επίσης, μειώνει το στρες δρώντας αγχολυτικά και μειώνοντας τις ορμόνες του στρες και αυξάνοντας την έκκριση ενδορφινών, προσφέροντας παράλληλα στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να χαλαρώσει. Επιπλέον το χιούμορ αμβλύνει τις ανησυχίες και βοηθά να υπερνικήσουμε τους φόβους μας χάρη στην αίσθηση υπεροχής, ασφάλειας και ελέγχου που προσφέρει, επιτρέποντας έτσι να γελάσουμε με κάτι που θεωρούμε κατώτερό μας, δηλαδή στην περίπτωσή μας, τον κορωνοϊό. «Τα αστεία μας επιτρέπουν επιπλέον να ανοιχτούμε και να εκφράσουμε προβλήματα ή φοβίες μας που δεν θα μπορούσαμε αλλιώς», προσθέτει η Δρ Rayfield.

Κι όχι μόνο αυτά... Το γέλιο φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Όπως σημειώνει η ειδικός, η πανδημία αποτέλεσε ψυχική δοκιμασία για μεγάλη μερίδα των ανθρώπων. Ενδεικτικά, ένας στους τέσσερις Βρετανούς δήλωσε ότι βίωσε μοναξιά τον περασμένο Νοέμβριο. Το γέλιο μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας προάγοντας την κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανθρώπων. Άλλωστε, αποτελεί μια κοινωνική δεξιότητα που προηγήθηκε της ομιλίας στους προγόνους μας, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η οποία είναι πιο μεταδοτική και από το χασμουρητό!


Σχετικά Άρθρα