ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φόβος: Νέος παράγοντας πρόβλεψης επιδημιών...

17 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Ένα νέο μοντέλο για την παρακολούθηση και πρόβλεψη επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα δημοσίευσαν στο Journal of The Royal Society Interface ερευνητές από τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η καινοτομία του νέου επιδημιολογικού μοντέλου είναι ότι ενσωματώνει τον παράγοντα του φόβου, τόσο για τις νόσους όσο και για τα εμβόλια!

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας και επικεφαλής της μελέτης, Δρ Joshua Epstein, «αισθήματα όπως ο φόβος μπορούν να υπερκεράσουν την ορθολογική κρίση και να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς διόλου εποικοδομητικές». Η κοινωνική απομόνωση και η άρνηση των εμβολίων που μειώνουν και αυξάνουν τη διασπορά ενός ιού αντίστοιχα, μολονότι γνώρισμα όλων των επιδημιών αιώνες τώρα, δεν λαμβάνονταν υπ’ όψιν στα επιδημιολογικά μοντέλα.

Ο φόβος ενός ιού, προσθέτει ο καθηγητής, μπορεί να συμμορφώσει τους ανθρώπους ως προς τα μέτρα προστασίας και, όταν αρχίσει να υποχωρεί επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν υποχώρηση του ιού, η χαλάρωση και ανεμελιά να επικρατήσουν με συνέπεια νέες επιδημικές εξάρσεις.

Ένα παράδειγμα του φόβου για την πανδημία από πολλές μάλιστα χώρες, ήταν τα χαρτιά υγείας που εξαφανίστηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σαν να επρόκειτο για εμπόλεμη κατάσταση.

«Όταν ο φόβος για την COVID-19 είναι μεγαλύτερος αυτού για τα εμβόλια, ευνοείται πιθανότατα η πορεία των εμβολιασμών και όταν συμβαίνει το αντίστροφο λόγω παραπληροφόρησης ή λανθασμένης εκτίμησης για τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, οι άνθρωποι αποφεύγουν τον εμβολιασμό και αναζωπυρώνεται η επιδημία. Το βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου η παραλλαγή Δέλτα ευθύνεται για τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων», αναφέρει ο Δρ Epstein.

Το μαθηματικό μοντέλο «Τριπλής Μετάδοσης» (Triple Contagion) συνεκτιμά συμπεριφορικούς παράγοντες όπως η αναλογία του πληθυσμού που εκφράζει φόβο για την ασθένεια ή το εμβόλιο και πώς ανεπιθύμητες ενέργειες από τους εμβολιασμούς μπορούν να πυροδοτήσουν την ανησυχία, με τα συνήθη επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου, τα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό και τον εμβολιαστικό ρυθμό.


Σχετικά Άρθρα