ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία;

10 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Είναι πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα; Αν και αυτή φαίνεται να είναι απλοϊκή ερώτηση, η επιστημονική έρευνα έχει οδηγήσει σε αντιφατικά συμπεράσματα, αφήνοντάς την τελικά αναπάντητη.

Η εργασία που δημοσιεύθηκε το 2010 από τον Daniel Kahneman και τον Angus Deaton του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, είχε υποστηρίξει ότι η καθημερινή ευτυχία αυξανόταν καθώς το ετήσιο εισόδημα μεγάλωνε, αλλά πάνω από τα 75.000 δολάρια η ευτυχία έφτασε στα ύψη. Αντίθετα, μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2021 από τον Matthew Killingsworth του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανέφερε ότι η ευτυχία αυξανόταν σταθερά με εισόδημα πολύ πάνω από 75.000 δολάρια.

Για να βγει ένα κοινό πόρισμα, οι δυο έρευνες ενώθηκαν σε αυτό που είναι γνωστό ως ''αντίπαλη συνεργασία'', από κοινού με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Penn Integrates Knowledge Barbara Mellers ως διαιτητή. Σε μια νέα εργασία του Proceedings of the National Academy of Sciences , η συνεργατική αυτή έρευνα δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα εισοδήματα συνδέονται με διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα ευτυχίας. 

Ωστόσο, η σχέση αυτή γίνεται πιο περίπλοκη, αποκαλύπτοντας ότι, μέσα σε αυτή τη συνολική τάση, μια δυστυχισμένη ομάδα σε κάθε εισοδηματική ομάδα παρουσιάζει απότομη αύξηση της ευτυχίας έως και 100.000 δολάρια ετησίως, η οποία στη συνέχεια καταρρέει.

«Με απλούστερους όρους, αυτό υποδηλώνει ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους τα μεγαλύτερα εισοδήματα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία», λέει ο Matthew Killingsworth του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ανώτερος συνεργάτης στο Penn's Wharton School και κύριος συγγραφέας της εργασίας. "Η εξαίρεση είναι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά ευκατάστατοι αλλά δυστυχισμένοι. Για παράδειγμα, εάν είστε πλούσιοι και ''άθλιοι'', τα περισσότερα χρήματα δεν θα βοηθήσουν. Για όλους τους άλλους, τα περισσότερα χρήματα συνδέθηκαν με την υψηλότερη ευτυχία σε κάπως διαφορετικούς βαθμούς".

Η Mellers εμβαθύνει σε αυτήν την τελευταία ιδέα, σημειώνοντας ότι η συναισθηματική ευημερία και το εισόδημα δεν συνδέονται με μία μόνο σχέση. «Η λειτουργία διαφέρει για άτομα με διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας», λέει. Συγκεκριμένα, για την λιγότερο ευτυχισμένη ομάδα, η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα μέχρι τα 100.000 δολάρια, στη συνέχεια δεν παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση καθώς το εισόδημα αυξάνεται. Για εκείνους που βρίσκονται στο μεσαίο εύρος συναισθηματικής ευεξίας, η ευτυχία αυξάνεται γραμμικά με το εισόδημα και για την πιο ευτυχισμένη ομάδα ο συσχετισμός στην πραγματικότητα επιταχύνεται πάνω από 100.000 δολάρια''.

Ωστόσο, ο  Killingsworth προσθέτει ότι για τη συναισθηματική ευημερία τα χρήματα δεν είναι το πανάκια. "Τα χρήματα είναι μόνο ένας από τους πολλούς καθοριστικούς παράγοντες της ευτυχίας. Τα χρήματα δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας, αλλά πιθανότατα μπορούν να βοηθήσουν λίγο".



Σχετικά Άρθρα