ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευγνωμοσύνη και ενσυναίσθηση για να ξεπεράσουμε την εποχική κατάθλιψη

14 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Παρότι το καλοκαίρι συνδέεται ως εποχή με την ξεκούραση, τις διακοπές και την ανανέωση, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι (μόνοι ή και με οικογένεια) που βιώνουν αυτό το διάστημα συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης.

Αλλά εκτός από την ψυχοθεραπεία ή τις συμβουλές ειδικών με πρακτικό περιεχόμενο, υπάρχει κι άλλος ...δρόμος αντιμετώπισης των άσχημων αυτών συναισθημάτων...

«Υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της ευγνωμοσύνης και της ευτυχίας», αναφέρει η Jennifer Wegmann, λέκτορας Σπουδών Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton. Όπως εξηγεί, η πρακτική της ευγνωμοσύνης περιέχει δύο βήματα: Κατά πρώτον, απαιτεί τη «μείωση των ταχυτήτων» ώστε το άτομο να νιώσει το παρόν και να συνειδητοποιήσει τι είναι σωστό στη ζωή του. Έπειτα, θα πρέπει να εντοπίσει την πηγή της καλοσύνης.

Νιώθοντας και λέγοντας από μέσα μας «ευχαριστώ» και κρατώντας ημερολόγιο, μπορεί καθένας να «θυμάται» να είναι ευγνώμων για κάθε ημέρα. Να το θυμάται και να το υπολογίζει ως σημαντικό! Όχι να το υποτιμά!

Εκτός από την ευγνωμοσύνη, η Wegmann προτείνει:

- Την οικοδόμηση υποστηρικτικών και υγιών σχέσεων που προάγουν επίσης την ευτυχία, θέτοντας υγιή ατομικά όρια, με σεβασμό παράλληλα για τα όρια του άλλου.

- Την εφαρμογή της ενσυνειδητότητας, της ικανότητας δηλαδή να βιώνει κανείς το «τώρα» και να μην αφήνει τον αυτόματο πιλότο να στερεί τις όμορφες στιγμές που προσφέρει η ζωή καθημερινά. Η αρχή μπορεί να γίνει με μικρά βήματα, με τη σύνδεση με το παρόν να διαρκεί πέντε λεπτά κάθε φορά και σταδιακά να αυξάνει. 

Στο διάστημα αυτό, η ειδικός προτείνει την αποσύνδεση από την τεχνολογία (π.χ. απενεργοποίηση smartphone) και επικέντρωση στην αναπνοή.

Σχετικά Άρθρα