ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχεται φάρμακο για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ

06 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Η πειραματική δραστική ουσία αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι αποτελεσματική κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Και δεν αποκλείεται να δοθεί στην παγκόσμια κυκλοφορία μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Η ουσία αυτή, όπως όλα δείχνουν, επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου  απομακρύνοντας από τον εγκέφαλο τις τοξικές πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς.

Οι ειδικοί του FDA κρίνουν πειστικά και θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου, παρότι μια δεύτερη δοκιμή δεν είχε εξίσου καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους Financial Times. Η τελική απόφαση του FDΑ δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσει τη γνώμη των ειδικών εισηγητών, όσον αφορά την άδεια κυκλοφορίας σε ένα νέο φάρμακο, αλλά συνήθως αυτή η διαδικασία ακολουθείται.

Οι ομάδες υποστήριξης των ασθενών με Αλτσχάιμερ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης κυκλοφορίας του φαρμάκου, χωρίς να γίνει και τρίτη κλινική δοκιμή του, γεγονός που ζητούν επίσης ορισμένοι επιστήμονες και αναλυτές, προκειμένου να μη περάσουν χρόνια, μέχρι να δοθεί η έγκριση του FDA. Αν όντως εγκριθεί άμεσα το aducanumab, που είναι προϊόν της Biogen, οι πωλήσεις του ετησίως αναμένεται να φθάσουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Σχετικά Άρθρα