ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εργασιακή εξουθένωση ή burnout: Η σύγχρονη μάστιγα

14 Μαΐου 2020, 16:00

images

Παλαιότερα μιλάγαμε μόνο για εργασιακό στρες που καταδυνάστευε τους εργαζόμενους σε κλάδους με μικρά περιθώρια λάθους, ανταγωνισμό και στενά χρονικά πλαίσια για την παράδοση κάθε εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, στο δυτικό κόσμο μιλούν για την εργασιακή εξουθένωση ή burnout που είναι κάτι παραπάνω από άγχος... Είναι μία κατάσταση που "ρουφάει" κάθε ίχνος ενέργειας από τον εργαζόμενο και τον οδηγεί σε απόγνωση.

Το σύνδρομο της εργασιακής εξουθένωσης προκαλείται κατά βάση από χρόνια υπερκόπωση και χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης. 

Το παθαίνουν κυρίως οι εργαζόμενοι, που αφοσιώνονται πλήρως στη δουλειά τους, που είναι ευσυνείδητοι και δυσκολεύονται να διαχωρίζουν την επαγγελματική τους ενασχόληση από την προσωπική τους ζωή αλλά κυρίως σε επαγγέλματα που έχουν από την φύση τους παραπάνω άγχος όπως είναι η εργασία σε χρηματιστήριο, στις πωλήσεις, στα ΜΜΕ, την ιατρική και τη νοσηλευτική και οι αστυνομικοί.

Τα συμπτώματα είναι ίδια για όλους... Οι εργαζόμενοι χάνουν το αίσθημα της χαράς γενικά στην ζωή τους, γίνονται πιο ευερέθιστοι, είναι κυνικοί, δεν έχουν υπομονή, κάνουν κακό ύπνο, έχουν συχνούς πονοκεφάλους και ανεξήγητους πόνους, απογοητεύονται με κάθε δυσκολία, νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και πολλοί εξ αυτών καταφεύγουν σε ηρεμιστικά και υπνωτικά για να νιώσουν καλύτερα.

Ο άνθρωπος που βιώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει πρώτα από όλα να συζητήσει με ψυχολόγο. Εκείνος θα τον βοηθήσει να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση και με τους προϊσταμένους του, να ζητήσει μια αρκετά μεγάλη άδεια για να ξεκουραστεί και να "ανασυνταχθεί" ψυχολογικά ή ακόμα να αποφασίσει να αλλάξει επάγγελμα με έναν τρόπο που να μην του δημιουργήσει βιοποριστικά προβλήματα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα