ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές ζωτικής σημασίας για τη συνείδηση

18 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα στη νευροεπιστήμη είναι η διευκρίνιση των περιοχών του εγκεφάλου όπου εδράζεται  η συνείδηση. Στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Neuron, ερευνητές αναφέρουν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλο, ο κεντρικός πλάγιος θάλαμος, φαίνεται να διαδραματίζει βασικό ρόλο. Σε πιθήκους υπό αναισθησία, η διέγερση αυτού του χώρου ήταν αρκετή για να ξυπνήσει τα ζώα και να προκαλέσει φυσιολογική συμπεριφορά σε εγρήγορση.

Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών σε ανθρώπους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία, είχαν δείξει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο βρεγματικός φλοιός και ο θάλαμος , φαίνεται να εμπλέκονται στη συνείδηση. "Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πέρα από την κλασική προσέγγιση της καταγραφής από μια περιοχή κάθε φορά", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Yuri Saalmann, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison. "Καταγράψαμε ταυτόχρονα πολλές περιοχές για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ολόκληρο το δίκτυο."

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον πίθηκο μακάκο ως ζωικό μοντέλο τους. Μελετώντας τους ξύπνιους, κοιμισμένους και τα αναισθητοποιημένους, κατάφεραν να περιορίσουν την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκονταν στη συνείδηση σε μια πολύ πιο συγκεκριμένη περιοχή από ό, τι έκαναν άλλες μελέτες. Τελικά επικεντρώθηκαν στον κεντρικό πλευρικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται βαθιά στον πρόσθιο εγκέφαλο.

"Το κυρίαρχο κίνητρο αυτής της έρευνας είναι να βοηθήσουμε τα άτομα με διαταραχές της συνείδησης να ζήσουν καλύτερες ζωές", λέει η πρώτη συγγραφέας Michelle Redinbaugh, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο Madison. "Πρέπει να ξεκινήσουμε κατανοώντας τον ελάχιστο μηχανισμό που είναι απαραίτητος ή επαρκής για τη συνείδηση, έτσι ώστε να δρομολογηθούν ενδεχόμενες στοχευμένες παρεμβάσεις στο σωστό μέρος του εγκεφάλου ".

"Υπάρχουν πολλές συναρπαστικές προοπτικές ", λέει. "Είναι πιθανό να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είδη ηλεκτροδίων διέγερσης βαθιά στον εγκέφαλο  για να ξυπνήσουμε ανθρώπους από κώμα. Τα ευρήματά μας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων τρόπων παρακολούθησης ασθενών υπό γενική αναισθησία".



Σχετικά Άρθρα