ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για την ανταπόκριση του Ηνωμένου Βασίλειου στην πανδημία

15 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Ο «δυνητικά μαζικός αντίκτυπος» των lockdown στην κοινωνία δεν είχε μελετηθεί πριν από την πανδημία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής δικηγόρος για την έρευνα για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καθώς η έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση άρχισε να διεξάγει συμπεράσματα, ο Hugo Keith KC είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην ήταν «καθόλου» προετοιμασμένο.

Τα βρετανικά κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 227.321 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την COVID να αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου τους ως αιτία θανάτου, όπως μεταδίδει το BBC News.

Ο Keith δήλωσε στην πρώτη δημόσια ακρόαση ότι ο ιός είχε προκαλέσει «θάνατο, δυστυχία και ανυπολόγιστη απώλεια». Επεσήμανε ότι, ενώ η COVID δεν μπορούσε να είχε αποφευχθεί, το βασικό ζήτημα ήταν αν ο αντίκτυπός της στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αναπόφευκτος.

Το πρώτο θέμα της έρευνας θα εξετάσει πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο για τον κορωνοϊό έως τον Ιανουάριο του 2020. Ο Keith δήλωσε: «Ακόμα και σε αυτό το στάδιο, πριν ακούσουμε τα στοιχεία, είναι προφανές ότι μπορεί να μην ήμασταν καθόλου καλά προετοιμασμένοι».

Η Βαρόνη Heather Hallett σημείωσε ότι υπάρχουν 3 βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τα «εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν υποφέρει και συνεχίζουν να υποφέρουν»:

-Ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατάλληλα προετοιμασμένο για μια πανδημία;

-Υπήρξε ανταπόκριση;

-Μπορούμε να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον;

Αυτό το πρώτο μέρος της έρευνας θα αφορά σε πολιτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, επιστήμονες, συνδικάτα, οργανισμούς υγείας και περίθαλψης, ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα και τους συγγενείς τους και άλλες κατηγορίες ανθρώπων.

Η ομάδα COVID-19 Beeaved Families for Justice επέκρινε το χρονοδιάγραμμα της έρευνας και λέει ότι οι άνθρωποι έχουν «αποκλειστεί από την ανταλλαγή βασικών αποδεικτικών στοιχείων». Ονόμασαν το έργο Every Story Matters - όπου τα μέλη του κοινού μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους με την έρευνα μέσω ιστότοπου - μια «ανεπαρκή» διαδικασία επειδή οι ιστορίες θα είναι ανώνυμες και θα συνοψίζονται και πιθανώς «ανοιχτές σε μεροληψία και ερμηνεία από τρίτα μέρη».

Απευθυνόμενη στους επικριτές της έρευνας, η Βαρόνη Hallett είπε ότι ήλπιζε ότι θα κατανοούσαν τη δύσκολη ισορροπία που έπρεπε να επιτευχθεί. «Τους κατανοώ, η απώλεια τους θα αναγνωριστεί, θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην έρευνα».



Σχετικά Άρθρα