ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα αποκαλύπτει ισχυρή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ψυχικής υγείας

12 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Ένας στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαρος και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παχυσαρκία ως πρόβλημα σωματικής υγείας μπορεί επίσης να συνδέεται με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας. Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Translational Psychiatry» (Leutner et al., 2023), επικεντρώθηκε στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στη μελέτη, που συντάχθηκε για πρώτη φορά από τον Michael Leutner από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, οι ερευνητές έλαβαν ένα εντυπωσιακά μεγάλο σύνολο δεδομένων για να λάβουν αναπαραγόμενα και στατιστικά ισχυρά αποτελέσματα. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το αυστριακό εθνικό μητρώο υπηρεσιών εσωτερικού νοσηλευτικού ιδρύματος και αναλύθηκαν για τα έτη μεταξύ 1997 και 2014. 

Συνολικά, στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από 161.185 ασθενείς με παχυσαρκία και από 3.006.526 ασθενείς χωρίς παχυσαρκία. Πολλοί παχύσαρκοι ασθενείς εμφάνισαν συννοσηρότητες, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διάφορα καρδιακά προβλήματα και αϋπνία. Εκτός από αυτές τις φυσιολογικές διαγνώσεις, οι ασθενείς με παχυσαρκία εμφάνισαν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά για πολλές ψυχιατρικές διαγνώσεις από τους ασθενείς χωρίς παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για:

- χρήση νικοτίνης

- σχιζοφρένεια

- σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

- διπολική διαταραχή

- καταθλιπτικά επεισόδια

- κατάθλιψη

- δυσθυμία

- αγχώδεις διαταραχές

- διαταραχές σωματοποίησης

- διατροφικές διαταραχές

- διαταραχές προσωπικότητας

Αυτό το εύρημα είναι αρκετά εντυπωσιακό, καθώς αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η παχυσαρκία δεν συνδέεται μόνο με διαταραχές ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής, όπως οι διατροφικές διαταραχές, αλλά συνδέεται ευρέως με πολλά διαφορετικά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν εάν κατά μέσο όρο οι ασθενείς διαγνώστηκαν πρώτα με παχυσαρκία ή με διαταραχή ψυχικής υγείας. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα κίνητρα για την άσκηση και επίσης αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαταραχής ψυχικής υγείας. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν πολύ ξεκάθαρα: η παχυσαρκία ήταν σημαντικά πιο συχνά η διάγνωση που λαμβανόταν πρώτη και η διάγνωση διαταραχής ψυχικής υγείας ήταν συνήθως η διάγνωση που λαμβανόταν δεύτερη. 

Αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή αιτιωδών συμπερασμάτων, αυτός ο χρόνος μεταξύ παχυσαρκίας και ψυχικών διαταραχών υποδηλώνει ότι τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε επίσης διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για όλες τις διαταραχές που έχουν διερευνηθεί εκτός από τη σχιζοφρένεια και τον εθισμό στη νικοτίνη. Αυτό υποδηλώνει μια ιδιαίτερα ισχυρή σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των διαταραχών ψυχικής υγείας στις γυναίκες.



Σχετικά Άρθρα