ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση κατάθλιψης

21 September 2023, 10:00

images

Νέα έρευνα βοηθάει να καθορίσουμε τι σημαίνει «υγιεινός τρόπος ζωής» για την πρόληψη της κατάθλιψης, εξετάζοντας τις επιπτώσεις ενός ευρέος φάσματος παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, οι συνήθειες ύπνου και η άσκηση. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί μόνο σε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως στη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και κατάθλιψης, αυτή η νέα έρευνα εξετάζει έναν συνδυασμό αυτών των συνηθειών, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη δομή του εγκεφάλου και τους βιοδείκτες.

Ειδικότερα, στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο Fudan, εντόπισαν 7 παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής που μειώνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης.

Οι υγιεινές αυτές συνήθειες αφορούσαν το κάπνισμα, τη διατροφή, τα επίπεδα άσκησης, την καθιστική ζωή, την κοινωνικότητα και την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης βιολογικούς δείκτες, όπως τα τριγλυκερίδια (η πιο κοινή μορφή λίπους στο σώμα), και τη c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής), καθώς και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, ως δείκτες των βιολογικών μηχανισμών της κατάθλιψης.

«Ανακαλύψαμε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 57%. Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο κατάθλιψης», δήλωσε η Δρ Barbara J. Sahakian, Καθηγήτρια Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η Sahakian και η ομάδα της χρησιμοποίησαν τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων ιατρικής έρευνας που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων. Εξέτασαν τα δεδομένα από 287.282 συμμετέχοντες για την έρευνά τους, εκ των οποίων περίπου 13.000 είχαν κατάθλιψη, και τους παρακολούθησαν για μια περίοδο 9 ετών.

Ο Δρ Scott Glassman, PsyD, ψυχολόγος στην Πενσυλβάνια και διευθυντής του Master of Applied Positive Psychology Program στο Philadelphia College of Osteopathic Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα πρόσφατα ευρήματα αναδεικνύουν τους χιλιάδες τρόπους με τους οποίους οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

«Τα ευρήματα της μελέτης ενθαρρύνουν επίσης τους κλινικούς γιατρούς να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική και πολύπλευρη προσέγγιση για την υποστήριξη της καθημερινής ρουτίνας αυτοεξυπηρέτησης των ασθενών τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι ο υγιεινός τρόπος ζωή,ς φαίνεται να αποτελεί ένα είδος ρυθμιστικού παράγοντα για όσους έχουν γενετικά υψηλό κίνδυνο για κατάθλιψη», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα