ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να προτάξουν την καλή ψυχολογία από την υγεία

08 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Το γύρο του κόσμου κάνει η εκστρατεία κατά του lockdown που έχουν ξεκινήσει τρεις επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Οξφόρδη και Στάνφορντ, οι οποίοι, σε ανοιχτή επιστολή τους ζητούν εστιασμένη προστασία στις ευπαθείς ομάδες ώστε οι νέοι να επιστρέψουν στην κανονικότητα αναπτύσσοντας την «ανοσία της αγέλης». Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν μαζέψει 50.000 υπογραφές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.

«H επιβολή του «lockdown» σε ΗΠΑ και Βρετανία προκαλεί «ανεπανόρθωτες ζημιές», όπως διατείνονται στην επιστολή τους. Και καλούν τις κυβερνήσεις να μην βάζουν σε καραντίνα όλους όσοι δεν κινδυνεύουν άμεσα από τη νόσο COVID-19... «Οι σκληροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν «επιζήμιες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία», τονίζουν και εξηγούν:

"Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν κινδυνεύει να πεθάνει αν κολλήσει κορωνοϊό και οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία εκείνων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες επιτρέποντας ταυτόχρονα στους υπόλοιπους να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά".

Η επιστολή με τίτλο «Great Barrington Declaration (η Μεγάλη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον),- έλαβε το όνομά της από την πόλη της Μασαχουσέτης όπου συντάχθηκε- είναι η πρώτη προσπάθεια αυτού του τύπου στους μήνες της πανδημίας και θέτει ένα θέμα που ελάχιστα έχει απασχολήσει τις κυβερνήσεις. Το ζήτημα της ψυχολογικής επιβάρυνσης των πολιτών.

«Η διατήρηση της καραντίνας μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», λένε χαρακτηριστικά αλλά η επιστολή τους αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την διεθνή επιστημονική κοινότητα που βάζει πρώτη προτεραιότητα να ανακοπεί ο ρυθμός των σοβαρά ασθενών και φυσικά των νεκρών υποβιβάζοντας το θέμα της ψυχολογίας.

Στη «Μεγάλη Διακήρυξη του Μπάρινγκτον», οι τρεις επιστήμονες αναφέρονται στα παρακάτω:

«Το να κρατάμε τους μαθητές εκτός σχολείου είναι κατάφωρη αδικία.

«Οι ηλικιωμένοι έχουν 1.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19 σε σχέση με τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο ομάδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ίδιους κανόνες.

'Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι στο σπίτι με τους συγγενείς και τους φίλους να τους εξυπηρετούν…".

«Όσοι δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους¨.

«Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα, πρέπει να συνεχιστούν".

«Οι ενήλικες χαμηλού κινδύνου πρέπει να εργάζονται κανονικά και όχι από το σπίτι. Τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις πρέπει να ανοίξουν".

«Οι τέχνες, η μουσική, ο αθλητισμός και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πρέπει να ξαναρχίσουν».

Σχετικά Άρθρα