ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τι είναι και ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

06 September 2020, 09:00

images

Οι πολύ νεαρές γυναίκες, μεταξύ 15 και 19 ετών, είναι πιο ευάλωτες στην επιλόχειο κατάθλιψη, βάσει των ευρημάτων μελέτης που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ως προς την κατάλληλη  καθοδήγηση των γυναικών και των οικογενειών τους. 

Η μελέτη διεξήχθη υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας και του Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust και είναι η πρώτη που συγκρίνει τα ποσοστά εκδήλωσης ψυχικής νόσου σε γυναίκες διαφορετικών ηλικιών την περίοδο μετά τον τοκετό.

Για το λόγο αυτό, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις συνολικά 2,7 εκατομμύρια γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες αναλύθηκε η κατάσταση της ψυχικής υγείας τους πριν και μετά τον τοκετό με βάση την ηλικία. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα αναλογικού κινδύνου για τη σύγκριση των ποσοστών εμφάνισης νέας ψυχικής νόσου μεταξύ των περιόδων μετά τον τοκετό και προγενέστερα.

Από τα ευρήματα προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία συναρτάται από την ηλικία, με τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και συναισθηματικής ψύχωσης να είναι πολύ μεγαλύτερος στις πολύ νεαρές μητέρες και συγκεκριμένα, στις ηλικίες 15-19 ετών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν πάνω από επτά φορές πιο πιθανή η εκδήλωση κατάθλιψης την περίοδο μετά τον τοκετό συγκριτικά με το υπόλοιπο διάστημα. Η ίδια ηλικιακή ομάδα είχε επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει αγχώδη διαταραχή.

Παρατηρήθηκε εξάλλου, ότι ο τοκετός είχε διπλάσια επίδραση στην εμφάνιση συναισθηματικής ψύχωσης σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες συνολικά.

«Η μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η επίδραση του τοκετού στην ψυχική υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της μητέρας και οι νεαρές γυναίκες επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά την κατάθλιψη και το άγχος», τονίζει η Δρ. Eleanor Swift, ψυχίατρος στο Greater Manchester Mental Health NHS Foundation Trust.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη

Η γυναίκα εμφανίζει μέσα στις πρώτες ώρες ή ημέρες από τον τοκετό -και όχι πάντα επειδή υπάρχει εμφανής λόγος- καταθλιπτικά συμπτώματα, απογοήτευση, ευερεθιστότητα, έντονη κόπωση, αϋπνία, απώλεια της όρεξης, απώλεια της ικανότητας ευχαρίστησης για οτιδήποτε που αφορά ή όχι το μωρό, ανικανότητα να αντεπεξέλθει, ενοχές, έντονο άγχος, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

Είναι σημαντικό ώστε ο σύντροφος και οι γονείς της γυναίκας να εντοπίσουν το συντομότερο το πρόβλημα και να την βοηθήσουν να ξεπεράσει την δυσκολία με κατανόηση, ηρεμία και -όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα-, με την βοήθεια ψυχιάτρου που μπορεί να χορηγήσει ακόμα και φάρμακα.

Η γυναίκα και το περιβάλλον της πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για κάποια ηθελημένη απόρριψη του μωρού αλλά για ένα ψυχιατρικό σύνδρομο στο οποίο συμμετέχουν και οι ορμόνες. Γυναίκες που δεν έχουν λάβει άμεσα βοήθεια ή έχουν κατηγορηθεί από το περιβάλλον τους για την εικόνα που παρουσιάζουν, έχουν οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα ή έχουν αφήσει αφρόντιστο το μωρό τους σε σημείο ώστε να έχει πάθει κάποιο κακό.

Σχετικά Άρθρα