ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eπιλόχεια κατάθλιψη: Τα αντικαταθλιπτικά παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη

04 September 2023, 09:00

images

Νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό να διατηρήσουν την καλή τους ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), τα οποία μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική υγεία των νέων μητέρων με επιλόχεια κατάθλιψη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη που έλαβαν SSRIs, όπως τις ουσίες φλουοξετίνη και σερτραλίνη μετά τον τοκετό, αισθάνονταν μεγαλύτερη ικανοποίηση και εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικής κατάθλιψης, έως και 5 χρόνια αργότερα. 

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε. Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία αναφέρει ότι περίπου 1 στις 7 γυναίκες μπορεί να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη, η εμφάνιση της οποίας μπορεί να συμβεί έως και 1 χρόνο μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μόνο το 3% των ατόμων με επιλόχεια κατάθλιψη λαμβάνουν SSRIs, σύμφωνα με στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποστηρίζουν τα οφέλη από τη χρήση SSRI για τη θεραπεία της κατάθλιψης που βιώνουν οι νέες μητέρες μετά την απόκτηση παιδιού, αλλά είναι λιγότερο σαφές πώς αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους μακροπρόθεσμα.

Η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη αποφεύγουν τους SSRI μετά τον τοκετό, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Τα αντικαταθλιπτικά όπως οι SSRI συνιστώνται συνήθως για τη επιλόχεια κατάθλιψη. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για το πώς η θεραπεία επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία της μητέρας και του παιδιού. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μπορεί να αποτρέπει πολλές γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη από τη λήψη SSRI.

Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες μπορεί να θέσουν την υγεία της οικογένειάς τους ως προτεραιότητα και να παραμελήσουν τη δική τους ευημερία. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η πάθηση συνδέεται με επιδείνωση της υγείας σε μητέρες, παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας.

Σχετικά Άρθρα