ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικοινωνία γιατρού- ασθενούς: Απαραίτητη η κατανοητή ορολογία

04 Δεκεμβρίου 2022, 08:00

images

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι γιατροί, συχνά παρεξηγούνται από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται συγχυσμένοι και ευάλωτοι, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, διαπίστωσαν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν συχνά οι γιατροί δυσκολεύει τους ασθενείς στο να κατανοήσουν τα λεγόμενά τους.

Το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει εδώ και καιρό τον Δρ Michael Pitt, αναπληρωτή διευθυντή προγράμματος ειδικότητας στο τμήμα παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και διδάσκει σε φοιτητές ιατρικής πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Θα μπορούσατε να είστε ο πιο έξυπνος γιατρός στον κόσμο, ωστόσο είστε άχρηστοι αν οι ασθενείς σας δεν καταλαβαίνουν τι λέτε», είπε ο Pitt. «Πάντα με τρελαίνει αυτό».

Ο Pitt και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν το πόσο καλά κατανοούσαν οι άνθρωποι την ιατρική ορολογία πηγαίνοντας σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στη Μέση Αμερική: την Κρατική Έκθεση της Μινεσότα 2021.

Εξέτασαν 215 άτομα σχετικά με τις γνώσεις τους σχετικά με δυνητικά συγκεχυμένους όρους υγείας. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιατρική εκπαίδευση, αλλά όλοι μιλούσαν και διάβαζαν αγγλικά.

Ενώ σχεδόν όλοι, και συγκεκριμένα το 96% των ερωτηθέντων κατάλαβαν ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε έναν προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου ήταν στην πραγματικότητα καλό, η ιατρική σημασία άλλων κοινών λέξεων και φράσεων συχνά παρερμηνευόταν. Επιπλέον, το 21% των ερωτηθέντων στην έρευνα δεν καταλάβαινε ότι η φράση «ο όγκος σας εξελίσσεται», σήμαινε ότι ο καρκίνος χειροτέρευε.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να ζητούν από γιατρούς, νοσηλευτές και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης να εξηγήσουν τον εαυτό τους με σαφήνεια, ακόμη κι αν αισθάνονται άβολα, είπε ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Μη διστάσετε», δήλωσε. "Εάν κάποιος χρησιμοποιεί ιατρική ορολογία, μια φράση που δεν καταλαβαίνετε, μη διστάσετε να πείτε, "Με συγχωρείτε, δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να πείτε. Θα μπορούσατε να είστε λίγο πιο σαφής σχετικά με αυτό;".


Σχετικά Άρθρα