ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει τελικά ο καιρός την ψυχολογία; Ή πρόκειται για μύθο;

26 September 2022, 16:00

images

Το φως και το σκοτάδι επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Το κρύο και η ζέστη όχι. Αυτό που περιγράφουν λοιπόν αρκετοί, ως κατάθλιψη του φθινοπώρου έχει να κάνει με τις πιο συννεφιασμένες ημέρες, τη σταδιακά μικρότερη διάρκεια της ημέρας και την έλλειψη του λαμπερού καλοκαιρινού ήλιου!

Για κάποιους το φθινόπωρο είναι η πιο ρομαντική εποχή, με την απολαυστική μέση θερμοκρασία και τα πρωτοβρόχια να δημιουργούν τις συνθήκες για ρομαντικά βράδια και αγκαλιές... Για κάποιους άλλους ωστόσο, το φθινόπωρο συνδέεται με καταθλιπτικά συμπτώματα, περισσότερες υποχρεώσεις και κλείσιμο στο σπίτι...

Η αλήθεια είναι, όπως σημειώνουν οι ψυχολόγοι, ότι το πρόβλημα κρύβεται μέσα μας και όχι στις καιρικές συνθήκες! Το φως και το σκοτάδι ασκούν επιρροές αλλά σε ακραίες συνθήκες σαν αυτές που βιώνουν οι κάτοικοι του αρκτικού κύκλου που ζουν 6 μήνες με ήλιο και 6 μήνες με σκοτάδι... Στον υπόλοιπο κόσμο που οι συνθήκες είναι πιο ήπιες, η κατάσταση που αποκαλούμε "κατάθλιψη του φθινοπώρου", είναι στην πραγματικότητα μία αφορμή για τα ήδη καταθλιπτικά άτομα να νιώσουν χειρότερα.

Το Seasonal Depression-SD ή Seasonal Affective Disorder-SAD, είναι μια ψυχολογική κατάσταση με συμπτώματα που ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά κάποιοι ασθενείς το νιώθουν και στην αρχή της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, η διαταραχή είναι πιο συχνή στις γυναίκες ηλικίας 15-55 ετών και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μείωση της ενέργειας, αύξηση βάρους, υπνηλία και αλλαγή διατροφικών συνηθειών, συνήθως αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων, δυσθυμία και ανηδονία.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, η διάγνωση της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να γίνει μετά από 2 χρόνια εποχικών συμπτωμάτων, δίχως καταθλιπτικά συμπτώματα, εκτός της συγκεκριμένης εποχής. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό εποχικής κατάθλιψης, είναι πιο επιρρεπείς στην κατάσταση αυτή. 

Σχετικά Άρθρα