ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενσυνειδητότητα: Ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά

11 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Η πρακτική ενσυνειδητότητας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να αυξήσουν τις κοινωνικο-συναισθηματικές αρετές, όπως η ενσυναίσθηση - βασικές δεξιότητες ζωής σε μια εποχή που τόσα πολλά γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος.

Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο «ενσυνειδητότητα» και πώς τον εξηγούμε στα παιδιά με τρόπο που να το εκλαμβάνουν σαν κάτι που μπορεί να θέλουν να αποκτήσουν;

Όπως αναφέρει το CNN Health, στην πραγματικότητα, η ενσυνειδητότητα είναι μια πολύ βασική έννοια. «Το να δίνετε προσοχή με καλοσύνη και περιέργεια στον εαυτό σας, στους άλλους ανθρώπους και στον κόσμο γύρω σας». Έτσι όρισε την έννοια η Susan Kaiser Greenland σε μια συνέντευξη του 2021 στο CNN Health. Η Greenland είναι συγγραφέας και εκπαιδευτικός με 30 χρόνια εμπειρίας εκπαίδευσης στο διαλογισμό, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας της προσοχής στα παιδιά.

Το να μάθετε να είστε πιο προσεκτικοί μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μετράτε τη δική σας αναπνοή, να αναφέρετε λεπτομέρειες από αυτά που βλέπετε, ακούτε και μυρίζετε γύρω σας ή να περιγράφετε τη διάθεση ή τη σωματική του αίσθηση αυτή τη στιγμή.

Η Susan Kaiser Greenland  μοιράστηκε πέντε εισαγωγικές τεχνικές ενσυνειδητότητας για παιδιά σε μια προηγούμενη συνέντευξη που περιλαμβάνει ενσυνείδητη αναπνοή, κίνηση, παρατήρηση, περιπάτους ευγνωμοσύνης και καθοδηγούμενο διαλογισμό.

Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές και βιβλία ενσυνειδητότητας για αρχάριους, μερικά ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά και τους κηδεμόνες τους. Αυτά περιλαμβάνουν το "10 Mindful Minutes" της Goldie Hawn, το " Mindful Parent, Mindful Child: Simple Mindfulness Practices for Busy Parents " της Kaiser Greenland και το " The Little Book of Being: Practices and Guidance for Uncovering Your Natural Awareness" της Diana Winston. Η Winston, διευθύντρια εκπαίδευσης ενσυνειδητότητας στο Ερευνητικό Κέντρο Mindful Awareness του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, βοήθησε στην ανάπτυξη μιας δωρεάν εφαρμογής UCLA Mindful με καθοδηγούμενο διαλογισμό.

«Ο εγκέφαλός σου», είπε καταληκτικά η Goldie Hawn στο CNN, «μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός ή ο μεγαλύτερος φίλος σου».


Σχετικά Άρθρα