ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας στους 4 ενήλικες νιώθει μόνος

25 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες σε όλο τον κόσμο, έχει αναφέρει ότι αισθάνεται πολύ ή αρκετά μόνος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Meta-Gallup. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 142 χώρες, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 24% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι ως απάντηση στην ερώτηση «πόσο μόνος/η νιώθεις;»

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα ποσοστά μοναξιάς ήταν υψηλότερα στους νεαρούς ενήλικες, με το 27% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19 έως 29 ετών, να αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ ή αρκετά μόνοι. Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν σε μεσήλικες. Μόνο το 17% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω, ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται καθόλου μοναξιά, ενώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων κάτω των 45 ετών, απάντησε ότι ένιωθαν τουλάχιστον λιγότερο μόνοι.

«Υπάρχουν πολλές έρευνες που καταδεικνύουν τους κινδύνους της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων», δήλωσε η Ellyn Maese, ανώτερη σύμβουλος έρευνας της Gallup. Αυτή η έρευνα «είναι μια πραγματικά καλή υπενθύμιση ότι η μοναξιά δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα γήρανσης – είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τους πάντες σε οποιαδήποτε ηλικία».

Αν και υπήρχε ελάχιστη διαφορά στα αναφερόμενα ποσοστά μοναξιάς μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά, ανάλογα με το πολιτιστικό πλαίσιο της χώρας, είπε η Maese. Συνολικά, 79 από τις 142 χώρες είχαν υψηλότερο αυτοαναφερόμενο ποσοστό μοναξιάς στις γυναίκες, από όσο στους άνδρες.

Η Maese ελπίζει ότι αυτή η έρευνα θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς η μοναξιά μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, ηλικία και φύλο, «και θα δώσει ώθηση για ενδελεχή εξερεύνηση του τι συμβαίνει με τη μοναξιά και την κοινωνική σύνδεση».

Σχετικά Άρθρα