ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένας περίπατος στη φύση είναι το καλύτερο φάρμακο

18 Απριλίου 2023, 18:00

images

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, επιβεβαιώνει αυτό που εμπειρικά γνωρίζουμε. Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στο σώμα και την ψυχή μας.

Ειδικότερα, οι ασθενείς που ακολουθούσαν αυτές τις οδηγίες της συνταγής, είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση, καθώς και χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους, ενώ αντίστοιχα πετύχαιναν ένα μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό βημάτων.

«Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα έρευνας που κάνουμε, στο οποίο αναδείξαμε ότι η επαφή με τη φύση -και ειδικά με τα δέντρα- είναι πραγματικά ευεργετική για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας σε όλη μας τη ζωή», δήλωσε σχετικά ο δρ. Xiaoqi Feng, καθηγητής του Πανεπιστημίου.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή με τη φύση, μειώνει τις βλάβες στον οργανισμό μας από τη ρύπανση του αέρα αλλά και το γρήγορο τρόπο ζωής με το χρόνιο στρες. Την ίδια ώρα, ενθαρρύνει υγιείς συμπεριφορές όπως η κοινωνικοποίηση και η σωματική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά.

Η συνταγογράφηση της επαφής μας με τη φύση, έρχεται να συμπληρώσει τις τυπικές μορφές ιατρικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επένδυσε 5,77 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την «πράσινη κοινωνική συνταγογράφηση», ενώ και ο Καναδάς έχει ένα εθνικό πρόγραμμα συνταγογράφησης εξορμήσεων στη φύση. 

Ομοίως, στην Αυστραλία αυξάνεται το δημόσιο ενδιαφέρον, καθώς μια πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες Αυστραλούς με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Xiaoqi Feng έδειξε ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων ήταν θετικοί σε αυτή την ιδέα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη προγράμματα συνταγογράφησης της φύσης μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία.


Σχετικά Άρθρα