ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα καρτούν βοηθά στον εντοπισμό παιδιών- θυμάτων κακοποίησης

30 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Το όνομά του είναι Happy και είναι ένα χαμογελαστό αγόρι, το οποίο παρόλο που έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις παιδικής κακομεταχείρισης, παραμένει ευτυχισμένο. Ο Happy είναι ο κεντρικός ήρωας του ψηφιακού παιχνιδιού «Ο Happy σε Αποστολή», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και παιδιά να εντοπίσουν και να αναφέρουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης. 

Ο ήρωας κάνει στην καθημερινότητά του ό,τι όλα τα παιδιά της ηλικίας του: Πηγαίνει σχολείο, παίζει με τους φίλους του, κάνει μαθήματα γυμναστικής και θεατρικής αγωγής, πηγαίνει στην παιδική χαρά. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών καλείται να διαχειριστεί διάφορα περιστατικά παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης.

Όπως μάς εξηγεί η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, "το παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Co-Happiness: Happy and safe in the Community», το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση γύρω από την παιδική κακοποίηση και κακομεταχείριση. Στο έργο αυτό οι εταίροι από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία) συνεργάζονται για να αναπτύξουν καινοτόμες μεθοδολογίες και στρατηγικές για την καταπολέμηση και πρόληψη του φαινομένου. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ)".

Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έξι έως εννιά ετών και βασίζεται στις γνώσεις και τις εμπειρίες παιδιών. Οι αποστολές εκτυλίσσονται σε τέσσερα διαφορετικά περιβάλλοντα: σπίτι, πόλη, σχολείο και χώροι εξωσχολικών δραστηριοτήτων. 

Ο Happy εκτίθεται σε τέσσερις μορφές κακομεταχείρισης: Παραμέληση, συναισθηματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση και σωματική κακομεταχείριση. Τα σενάρια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι επαγγελματίες που επιβλέπουν το παιχνίδι των παιδιών να μπορούν να εντοπίζουν πιθανά σημάδια που ενδέχεται να αποκαλύψουν μία μορφή κακοποίησης.  Στο τέλος δίνονται πληροφορίες για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού.

Σχετικά Άρθρα