ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικού τύπου ψυχοθεραπεία "νικάει" την κατάθλιψη

26 Μαΐου 2020, 16:00

images

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υποστηρίζουν ότι η επόμενη μέρα στην θεραπεία της κατάθλιψης θα περνά μέσα από τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και θα έχει σχέση με την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για όσα έχουμε!

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology και αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη δοκιμή της μεταγνωστικής θεραπείας (MCT), που αναπτύχθηκε από το καθηγητή Adrian Wells σε σύγκριση με τη CBT.

Στη μελέτη που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη, 174 ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ως και 24 συνεδρίες γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας ή 24 συνεδρίες μεταγνωστικής θεραπείας, με τους 89 να κατατάσσονται τυχαία στην CBT και τους 85 στη MCT. Η θεραπεία διεξήχθη με εκπαιδευμένους κλινικούς ψυχολόγους, ενώ ο μέσος αριθμός των συνεδριών που τελικά πραγματοποιήθηκαν ήταν 6,7 για την CBT και 5,5 για την MCT.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θεραπεία CBT οδηγεί στην ανάρρωση του 52% των συμμετεχόντων στο τέλος της θεραπείας, ενώ η MCT οδηγεί στην ανάρρωση του 74% αυτών. Στην 6μηνη παρακολούθηση, το 56% των ασθενών που είχαν λάβει τη θεραπεία CBT είχαν αναρρώσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την MCT έφτασε το 74%.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τις ανασκοπήσεις, στη θεραπεία ανταποκρίνεται ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 50%, ενώ μόνο το 1/3 των ασθενών αναρρώνει κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.


Σχετικά Άρθρα