ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσάρεστες εμπειρίες: Να τις ζούμε μία και καλή ή ...διακεκομμένες;

20 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Φανταστείτε ότι είστε για δείπνο στο αγαπημένο σας εστιατόριο και ο σερβιτόρος σάς προσφέρει το καλύτερο τραπέζι. Είναι ωραίο και ήσυχο, ώστε να έχετε μία ευχάριστη συζήτηση με το σύντροφό σας. Το τραπέζι είναι επίσης ακριβώς δίπλα σε ένα παράθυρο με υπέροχη θέα. Πίνετε το κρασί σας και απολαμβάνετε το φαγητό. Το δείπνο διαρκεί μερικές ώρες. Πιστεύετε ότι θα απολαμβάνατε περισσότερο το βράδυ αν καθόσασταν στο ωραίο τραπέζι όλη την ώρα ή αν σας τοποθετούσαν προσωρινά στο πίσω μέρος του εστιατορίου όπου είχε κόσμο και φασαρία;

Πιθανότατα θα σκέφτεστε ότι αυτή είναι μια χαζή ερώτηση. Ποιος θα ήθελε να μεταφερθεί σε ένα μέρος με φασαρία αν περνούσε υπέροχα ακριβώς εκεί που ήταν; Ωστόσο, σύμφωνα με το The Guardian, η σκέψη αυτή είναι λανθασμένη. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ευχάριστα πράγματα στη ζωή (όπως να ακούνε μουσική ή να κάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ) περισσότερο αν τα χωρίζουν σε μικρότερα κομμάτια.

Ένα ωραίο τραπέζι είναι ευχάριστο, αλλά η χαρά που βιώνεται την πρώτη ώρα ξεθυμαίνει με τον καιρό. Ο λόγος: η εξοικείωση. Αυτή είναι η τάση του εγκεφάλου μας να ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο σε πράγματα που είναι σταθερά, που δεν αλλάζουν. Καθώς συνηθίζουμε τις ευχάριστες πτυχές της ζωής μας, τόσο τις πιο σπουδαίες (μία υγιής σχέση, ένα άνετο σπίτι, μία καλή δουλειά) όσο και τις λιγότερο σημαντικές (υπέροχη θέα, νόστιμο φαγητό), τις παρατηρούμε και τις εκτιμούμε λιγότερο.

Τι γίνεται με τις δυσάρεστες εμπειρίες; Θα πρέπει να τις χωρίσετε και αυτά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να υπομένουν τη δυσάρεστη κατάσταση σε κομμάτια. Όταν οι ερευνητές ρώτησαν τους ανθρώπους εάν θα ήθελαν ένα διάλειμμα από το να ακούν κάποιο δυσάρεστο ή ενοχλητικό ήχο ή απλώς να τον υπομείνουν συνεχόμενα για παραπάνω λεπτά, 90 άτομα ζήτησαν διάλειμμα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο η εμπειρία θα ήταν λιγότερο τραυματική.

Φαίνεται λογική σκέψη, αλλά δεν είναι σωστή. Όταν οι άνθρωποι εκτέθηκαν πραγματικά στον θόρυβο, εκείνοι που έκαναν διαλείμματα υπέμειναν συνολικά περισσότερο. Το διάλειμμα διέκοψε τη φυσική τους ηρεμία με το ανεπιθύμητο ερέθισμα. Επομένως, εάν πρέπει να ολοκληρώσετε μια δυσάρεστη εργασία, μάλλον θα ήταν πιο σωστό να μην την χωρίσετε σε στάδια ή κομμάτια. Μόλις επιστρέψετε, η μυρωδιά θα είναι χειρότερη, ο θόρυβος πιο δυνατός και η εμπειρία θα είναι πιο δυσάρεστη συνολικά.

Σχετικά Άρθρα